Je hoort het steeds vaker: mensen die zowel thuis als in het leven het begrip minimalisme toepassen. Minimalistisch leven gaat zeker in het begin niet vanzelf. Je zal even moeten wennen aan de nieuwe situatie en de ruimte en vrijheid om je heen. Toch hoor je veel mensen die de stap hebben genomen, dat ze het heerlijk vinden. Het is dan ook niet voor niets een echte levensstijl geworden. In dit artikel gaan we je uitgebreid meenemen in het begrip minimalisme en geven we je handvatten mee hoe je ook kunt beginnen met minimalistisch leven.
Wil je zelf ook meer tijd, ruimte en vrijheid ervaren in je leven?
>>> Volg dan de online cursus Minimaliseren!
Betekenis minimalisme
De betekenis van minimalisme is dat je al het overbodige, dus ook je overbodige spullen, loslaat in het leven. De manier waarop het wordt aangepakt, verschilt echter per individu en er is dan ook geen concrete richtlijn. Het is maar net waar je jezelf prettig bij voelt. De een heeft hele strakke en strenge regels en wil bijvoorbeeld maximaal 75 spullen in huis hebben of wil graag in een zogenaamd ’tiny house’ wonen. Dan is helemaal prima, maar je kunt minimalisme ook beschouwen als een richtlijn. Denk bijvoorbeeld aan een keer extra nadenken wanneer je op het punt staat om iets te kopen.
Wanneer je in mindere mate een minimalist bent, dan laat je al het overbodige in het leven links liggen en focus je je uitsluitend op de essentiële spullen en zaken in het leven. Veel mensen hebben het idee dat deze mensen geen (nieuwe) spullen kopen, maar dat is niet zo. Deze mensen kopen weldegelijk (nieuwe) spullen, maar ze nemen enkel en alleen weloverwogen beslissingen en kopen alleen items die écht nodig zijn. Het gaat echter niet alleen om spullen of tastbare zaken, maar ook om dingen die bijvoorbeeld zorgen voor stress en negatieve energie, zoals het kijken van het nieuws (vaak negatieve berichten), een mobiele telefoon of tablet en negatieve personen in je directe omgeving.
In onderstaande video van Happy with Yoga kun je luisteren naar een korte handleiding wat betreft minimalisme.
Wanneer ben je een minimalist?
We krijgen regelmatig de vraag wanneer je nu eigenlijk precies een minimalist bent. Het is echter lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, want er zijn geen specifieke regels waar je aan moet voldoen om een minimalist te zijn. Vaak wordt gezegd dat je een minimalist bent wanneer je je identificeert als minimalist. Vaak zijn het wel personen die relatief weinig spullen hebben, een vrij lege woonkamer hebben en ook relatief weinig speelgoed geven aan kinderen. Je hoort de laatste tijd ook steeds vaker dat een minimalist geen televisie of zelfs geen internet meer heeft, maar zich puur focust op bijvoorbeeld een honderdtal noodzakelijke spullen. Je kunt hierin net zo ver gaan waar je jezelf prettig bij voelt. Dat is ook het mooie hieraan: er is geen goed of fout.
Ook de spullen die bijvoorbeeld essentieel zijn of er écht toe doen, verschillen per individu. Veel jongeren vinden het bijvoorbeeld heerlijk om de wereld rond te reizen en te leven in ultieme vrijheid, terwijl voor ouders een dak boven het hoofd het belangrijkste is. Tegenwoordig zie je wel steeds meer uitersten. Er zijn personen die alle nieuwe gadgets willen hebben en volledig opgaan in de consumptiemaatschappij, terwijl minimalisten meer het bewustzijn gebruiken in het maken van keuzes en beslissingen.
Lijkt het jou ook heerlijk om minimalistisch te leven en écht te genieten van de kleine dingen in het leven?
>>> Volg dan de online cursus Minimaliseren!
Dennis Storm en minimalisme
Een bekende Nederlander die al enige tijd leeft op basis van het minimalisme is Dennis Storm. Dennis Storm is een voormalige tv-presentator die samen met zijn gezin op Bali woont. Hij heeft het drukke leven in Hilversum achter zich gelaten en focust zich nu volledig op zijn gezin. Zo leeft hij volledig op het ritme van de zon. Zo gaat hij vaak surfen met zijn kinderen als ze klaar zijn met school en geniet hij van zijn tijd doorbrengen met vrienden en familie. Kenmerkend voor minimalisten is dat ze geld niet als hoger doel zien, maar als een middel om te kunnen leven. Zo staat Dennis er ook precies in als we een aantal interviews met hem mogen geloven.
Zo nu en dan is hij ook nog in Nederland te vinden, bijvoorbeeld in de vakanties. In plaats van lange dagen maken, zoals voorheen, geeft hij nu lezingen en seminars en leeft hij van boeken en publicaties die hij heeft uitgebracht. Voor hem is een waardevol en bewust leven nu het doel. Daarbij komen zaken kijken als minder spullen, zoals één verjaardagscadeau voor de kinderen, en minder consumeren. Dennis Storm schreef zelfs een boek over zijn minimalistisch leven. Zijn inspirerende boek, genaamd ‘Weg ermee’ kun je online bestellen op Bol.com.
Minimalisme en kleding
Kleding is een onderwerp waar je minimalisme regelmatig in terugziet. Een minimalist denkt bijvoorbeeld als volgt: “waarom heb ik in hemelsnaam 40 outfits nodig als ik er maar één per dag draag?” Wanneer je deze mindset hebt, ga je veel bewuster met je kleding én je kledingaankopen om. Impulsaankopen worden verleden tijd en je gaat bijvoorbeeld nog maar één keer per kwartaal uitgebreid shoppen en je koopt dan enkel kleding die je goed kunt gebruiken.
Minimalisme op het gebied van kleding komt vaak voort wanneer men eens uitgebreid in de kledingkast gaan kijken. Er hangen waanzinnig veel kledingstukken in de kast die je niet of nauwelijks draagt en sommige kledingstukken zijn zelfs nog voorzien van het prijskaartje. Vaak kom je toch weer uit op een van je favoriete outfits en blijven de meeste kledingstukken nog jaren in je kast hangen. Wanneer je je hierin herkent, kun je eens op een vrije middag of avond kritisch door je kledingkast heen gaan en alle kledingstukken die je toch niet meer gaat dragen, weg doen. Breng ze bijvoorbeeld naar een kledingcontainer of geef ze af op plekken waar je anderen ermee kan helpen.
Het grootste voordeel wat je vervolgens zal ervaren, is het hebben van rust. Je weet immers dat alles wat er in je kledingkast hangt, bij je past en dat je het regelmatig draait. Zo ben je overigens ook veel minder tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste outfit voor de volgende dag. Naast de tijd en rust scheelt het ook nog eens geld voor in de toekomst, aangezien je veel bewuster omgaat met het aankopen van kleding.
Minimalisme en huis
Een andere plek waar je minimalisme ideaal kunt toepassen, is in huis zelf. In veel woonmagazines en brochures zie je tegenwoordig de mooiste interieurs terugkomen. Wat opvalt? Huizen worden steeds vaker zo minimalistisch mogelijk ingericht. Het kan net zo mooi zijn als een ‘vol’ huis ;en het brengt verschillende voordelen met zich mee.
Zo heb je bijvoorbeeld een stuk minder opruim- en schoonmaakwerk. Voor de meeste mensen is dit dan ook direct het allergrootste voordeel van een minimalistisch ingericht huis. Minder spullen in huis zorgt direct voor minder onderhoud en bijhouden en het stofzuigen gaat bijvoorbeeld een stuk sneller, omdat je niet continu alles aan de kant hoeft te schuiven. Ook zijn er minder plekken in huis waar stof zich kan ophopen. Spullen die even van zijn plek komen en weer teruggezet moeten worden, zijn er ook minder. Zo bespaar je simpelweg tijd!
Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd betekent. Je hoeft namelijk niet de hele dag te denken aan alle rommel die je nog moet opruimen, maar je maakt nu juist ruimte in je hoofd om aan andere, vaak belangrijkere en bewustere zaken, na te denken. Meer rommel zorgt doorgaans voor meer stress en irritatie en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.
Een ander bijkomend voordeel is dat een minimalistisch huis vaak ook minder duur is. Afhankelijk van de spullen en meubels die je wél koopt, ben je doorgaans minder kwijt. Je koopt namelijk geen nutteloze spullen en je verkiest kwaliteit boven kwantiteit. Deze spullen gaan vaak ook langer mee. Als laatste is dit ook nog eens beter voor het milieu, aangezien er minder geproduceerd hoeft te worden. Scheelt weer in alle uitstoot.
Levensstijl
Minimalisme is voor velen al een volledige levensstijl geworden. Deze levensstijl gaat echter niet enkel en alleen over fysieke spullen. Wanneer je het minimalisme als een levensstijl hanteert, dan komt dit bijvoorbeeld ook terug in de persoonlijke agenda. Die zal doorgaans een stuk leger zijn dan de gemiddelde agenda, waardoor je voldoende ruimte hebt om tijd te maken voor dingen die er écht toe doen in het leven. Wanneer je bijvoorbeeld liever een avond doorbrengt met het gezin of familie, dan gaat dat boven die borrel op het werk. Naast de agenda zie je het ook vaak in de e-mailbox. Waar sommigen een uitgepuilde mailbox hebben en continu de stress hebben om alles weg te werken, hebben deze mensen volledige rust en houden ze de mailbox zo leeg mogelijk. Vaak zijn minimalisten ook niet actief op verschillende socialmediaplatformen, maar slechts op één. Zo houden ze meer tijd over voor belangrijke dingen dan enkel het consumeren van (social) media.
Minimalisme en architectuur
Een ander onderwerp waar je minimalisme terug ziet komen, is in de architectuur. Wanneer we spreken over minimalisme in de architectuur, dan zie je dat vaak terug in gebouwen die enkel bestaan uit elementen die noodzakelijk zijn om het gebouw in stand te houden. Het wordt ook wel de kracht van eenvoud genoemd, waardoor ontwerpers de échte essentie proberen uit te beelden. Je ziet het overigens niet alleen aan het uiterlijk, maar vaak ook aan de materialen die gebruikt zijn om het gebouw te bouwen.
Zelf starten met minimalisme
Heb je nu het idee dat het minimalisme of in ieder geval een eerste stap die richting op wel wat voor jou is?
>>> Volg dan de online cursus Minimaliseren!
Graag delen we ook nog een aantal praktische tips om zelf te starten met minimalisme.
1. Zie minimalisme niet als het ultieme doel
Minimalisme is écht niet een doel op zich. Het is geen overtuiging of iets dergelijks, maar het is uitsluitend een middel waar je meer rust, ruimte en vrijheid kunt realiseren in je leven en waarbij je minder snel geld uitgeeft aan onbelangrijke dingen en waarbij je op een wat meer duurzame manier je leven leeft. Wanneer minimalisme wél een doel voor je is, dan raden we je aan om nogmaals bij jezelf te rade te gaan of je het wel écht voor jezelf doet of dat je het graag doet om aan anderen te laten zien.
2. Ga na wat je niet kan missen
Denk zelf eens goed na welke zaken nu voor jou essentieel zijn in het leven. Dat hoeft niet direct alleen over spullen te gaan, maar kan ook gaan over je leefomgeving, je levensstijl, je relaties, etc. En daar mogen zeker ook materiële zaken op staan. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je gelukkig voelt bij de zaken die je opschrijft op opsomt.
3. Stap voor stap
Nadat je je lijstje hebt gemaakt met zaken die je écht belangrijk vindt, dan wil het niet zeggen dat je al het andere direct moet verbannen uit je leven en dat je alle onbelangrijke spullen direct wegdoet. Pak het stap voor stap aan of bijvoorbeeld ruimte voor ruimte. Bij alles wat je vervolgens tegenkomt, vraag je jezelf af: “heb ik dit nu echt nodig?” of “waarom heb ik 3 verschillende borstels?” Dingen die uiteindelijk weg kunnen, kun je een ander weer blij mee maken.
Naast je huis en kledingkast kun je dit ook plotten op je dagelijkse leven. Is dat Instagram account nu echt zo belangrijk voor je? Of wordt je er misschien alleen maar onrustig van, omdat je het gevoel hebt dat je een aantal keer per dag ‘moet’ kijken om alle updates mee te krijgen? Ook hier is geen goed of fout in, maar ga het eens na voor jezelf.
4. Word bewuster
Bij alle beslissingen die je neemt in het leven, kun je eens een keer extra nadenken of je het echt wil op die manier. Ook wanneer je nieuwe producten of spullen koopt, kun je jezelf nog eens afvragen of het nu daadwerkelijk wat toevoegt in je dagelijkse leven. Doorgaans ervaar je op de langere termijn méér rust en vrijheid.
Minimalistisch leven
Een minimalistisch leven heeft dus absoluut niet als doel om zoveel mogelijk spullen weg te gooien en te leven in een zo leeg mogelijk huis. Een minimalistisch leven helpt je namelijk op de volgende aspecten:
- Je ruimt letterlijk je leven op.
- Je hebt substantieel meer ruimte en tijd voor zaken die je belangrijk vindt.
- Je ervaart minder stress en irritaties.
- Je bespaart substantieel meer geld, aangezien je minder impulsaankopen doet.
- Je krijgt inzichten in wat je nu écht belangrijk vindt in het leven.
- Je geniet meer van de kleine dingen in het leven en je waardeert deze.
- Je bevrijdt jezelf van het gevoel dat je altijd maar meer en meer wilt.
Waar een minimalistisch leven uiteindelijk om draait is bewustwording. Het bewust worden van je eigen consumeren en je eigen gedrag. Je wordt je bewust van alle spullen die je koopt, gebruikt en in huis hebt staan. Uiteindelijk gaat het niet om het doel dat je deze spullen bezit, maar zijn deze spullen een middel om een hoger doel te bereiken.
Minimalistisch leven met het gezin
We krijgen steeds vaker de vraag hoe je een minimalistisch leven met het gezin kunt starten. Ook hier geldt weer: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wel willen we je graag een aantal handvatten en tips geven waarmee je een minimalistisch leven met het gezin kunt ervaren of waarmee je in ieder geval een stap in deze richting kunt zetten.
We hebben eerder in dit artikel al benoemd dat het raadzaam is om in kleine stapjes te beginnen en dat je absoluut je huis niet binnen een week zo leeg mogelijk hoeft te hebben. Al die spullen zijn er namelijk ook niet in één week ingekomen. Wat belangrijk is dat jij de baas bent van wat er thuis gebeurt. Dit kan zich uiten in de Nee/Nee-sticker op de brievenbus, zodat je je niet laat verleiden tot allerlei impulsaankopen. Jij bent namelijk degene die bepaalt of die reclamefolders in de brievenbus terecht komen. Verder kun je bijvoorbeeld alle spullen die je tegenwoordig overal bij krijgt, laten staan. Voor je het weet komt het thuis weer in een la of kast terecht en wordt het nooit gebruikt.
Verder kun je kritisch gaan kijken naar het type producten wat jij en je gezin in huis hebben staan of liggen. Heb je bijvoorbeeld veel producten met enorme plastic verpakkingen of wegwerpproducten? Probeer deze waar mogelijk niet in huis te halen. Hetzelfde geldt voor impulsaankopen wanneer je door de stad loopt. Ook kun je eens kritisch kijken naar de zogenaamde twee- of drielingen. Heb je bijvoorbeeld écht 2 of 3 scharen in de keukenla nodig? Of kun je ook vooruit met één schaar?
Je mag je gezin, maar ook je directe omgeving, best laten weten dat jij en je gezin graag minimalistisch leven. Zo komen opa en oma niet aan met vijf cadeau’s, maar met één cadeau waar de kinderen ook daadwerkelijk wat aan hebben. Bovendien is een ervaring als cadeautje ook niet zo’n slecht idee in vergelijking met materialistische spullen.
Boeken over minimalistisch leven
Er zijn steeds meer boeken over minimalistisch leven op de markt. Onze 5 favoriete boeken over een minimalistisch leven hebben we voor je op een rijtje gezet. Je kunt ze hieronder terugvinden.
Het leuke van het boek van Dennis Storm is dat het een verhaal is wat hij zelf heeft meegemaakt. Hij kan je dus meenemen in zijn persoonlijke ervaring. Wanneer je houdt van een duidelijk geschreven boek over minimalisme, dan is dit een absolute aanrader.
2. Fumio Sasaki – Vaarwel, spullen
In dit boek geeft Fumio Sasaki een aantal regels die je zou kunnen hanteren om je leven waardevoller te gaan leiden. Daarnaast neemt hij je mee in de filosofie achter het minimalisme. Ook Fumio is een ervaren minimalist. Zo woont hij in een klein appartement met slechts enkele kledingstukken, sinds hij ontdekte dat al die spullen hem juist ongelukkiger hebben gemaakt.
3. Jelle Derckx – Verlangen naar minder
Verlangen naar minder is een boek over minimalisme waarin Jelle Derckx zijn persoonlijke verhaal deelt en je verschillende handvatten geeft voor een bewust en duurzamer leven.
4. Joshua Becker – Meer door minder
Meer door minder is een boek van Joshua Becker dat in het teken staat van het creëren van ruimte in zowel je huis, leven, hoofd als bezit. Inspirerend boek over minimalistisch leven als je het ons vraagt.
Het laatste boek over een minimalistisch leven wat we graag delen is ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo. In deze Japanse bestseller neem Marie Kondo je mee in haar obsessie voor opruimen en wat dat met haar en haar leven heeft gedaan. Bijzonder verhaal!
Blog over minimalistisch leven
Wanneer je op zoek bent naar een blog over minimalistisch leven, dan raden we je aan om regelmatig een kijkje te nemen op onze blogsectie waar we regelmatig interessante blogs delen over dit onderwerp. Wanneer je nét een stapje verder wilt gaan dan een blog, dan is het wellicht relevant om eens naar de cursus ‘Minimalistisch leven’ te kijken. Een dergelijke cursus is geschikt voor alle mensen die hun leven willen opruimen en inzien dat spullen je niet per definitie gelukkiger maken. Wanneer je juist op zoek bent naar meer betekenis, vrijheid en ruimte in je dagelijkse leven, dan is deze online cursus minimaliseren écht iets voor jou!
De cursus Minimaliseren kost je slechts éénmalig €87,-, maar daar krijg je gigantisch veel voor terug. Je krijgt namelijk toegang tot het volgende:
- Cursushandleiding van de online cursus
- 8 uitgebreide trainingsvideo’s die je helpen om meer diepgang te vinden
- Verschillende audio-oefeningen
- 4 werkboeken met praktijkoefeningen
- Toegang tot de Facebook community waar mensen zoals jij zich bevinden
- Begeleiding van experts
- Bonusmodule: minimalistisch leven met het gezin
- Interview met een van de oprichters van Happy with Yoga
- Levenslange toegang tot de online cursus, inclusief alle updates
Ben jij bereid om deze uitdaging aan te gaan met als doel meer tijd, ruimte en vrijheid in je leven?
Meer leen over minimalisme, zorgen en stress of ruimte en vrijheid in het leven? Neem vooral een kijkje in onze blogsectie of schrijf je in op onze nieuwsbrief als je geen updates meer wilt missen!