Als je wel eens yoga, mindfulness of meditatie beoefent, dan heb je vast wel eens gehoord van de term chakra. Je lichaam beschikt over zeven verschillende chakra’s die samen het chakrasysteem vormen. Het zijn als het ware de energiecentra die door je hele lichaam lopen. Als er een of meerdere chakra’s uit balans is, dan kun je te maken krijgen met een chakra blokkade. Gelukkig zijn er verschillende chakra oefeningen voor de verschillende chakra’s om ze weer in balans te brengen. In dit artikel delen we per chakra een chakra oefening die je kunt uitvoeren om je chakra’s weer te openen, maar we trappen af met wat algemene informatie over chakra’s en je chakrasysteem.
Als je liever direct een reis maakt door de zeven chakra’s met bijzondere én zeer effectieve Yoga Nidra technieken, dan kunnen we je de online cursus Yoga Nidra: Reis door de chakra’s enorm aanbevelen! Je gaat een diepe ontspanning ervaren die je nog nooit hebt meegemaakt.
Wat is een chakra?
De term Chakra komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’ in het Nederlands. Een chakra is een energiegebied in het menselijk lichaam, maar is verder niet tastbaar. Je kunt een chakra het beste voorstellen als energie die continu door je lichaam stroomt. Wanneer er in een van de zeven chakra’s een blokkade optreedt, loopt je energie dus niet meer soepel door je lichaam. Wat je kunt doen om de verschillende chakra’s weer in balans te brengen, delen we later in dit artikel per chakra.
In het lichaam kennen we zeven belangrijke chakra’s. De onderste chakra bevindt zich onderaan in de ruggengraat en vervolgens lopen de chakra’s door langs je ruggengraat omhoog, helemaal tot aan je kruin. Een overzicht van de zeven chakra punten ziet er als volgt uit:
- 1e chakra – Wortelchakra
- 2e chakra – Heiligbeenchakra
- 3e chakra – Zonnevlecht Chakra
- 4e chakra – Hartchakra
- 5e chakra – Keelchakra
- 6e chakra – Derde oog chakra
- 7e chakra – Kruinchakra
Wat is het chakrasysteem?
De verschillende chakra’s vormen samen ons chakrasysteem en de centrale punten van de chakra’s werken weer samen met onze organen en zenuwen. Wanneer er bepaalde spanningen, externe prikkels of gebeurtenissen plaatsvinden in ons leven, dan heeft dit invloed op ons gehele chakrasysteem. Je lichaam kan als gevolg hiervan zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel uit balans zijn. Dit heeft eveneens een impact op onze kijk op het leven.
Chakra uit balans
Een chakra raakt dus uit balans wanneer er bepaalde spanningen, externe prikkels of gebeurtenissen plaatsvinden in onze directe omgeving. Als een of meerdere chakra’s uit balans is, is het belangrijk om de chakra weer te openen. Net openen van de chakra wordt in de volksmond ook vaak het in balans brengen van de chakra’s genoemd. Wanneer je chakra’s weer in balans zijn, zorgt dat voor stabiliteit en evenwicht in het leven.
Je kunt verschillende dingen doen om je uit balans geraakte chakra weer terug in balans te brengen. Een voorbeeld hiervan is het beoefenen van yoga nidra. Met een online yoga nidra cursus zal je ontspanning gaan voelen als nooit tevoren en ga je als het ware op reis door de zeven verschillende chakra’s. Je leert je lichaam een bepaalde houding aan te leren die een stuk opener is dan je gewend bent. Een dergelijke yoga cursus is namelijk niet alleen bevorderlijk voor de geest, maar stimuleert ook zeker je lichaam.
Een tweede optie om je chakra’s terug in balans te brengen, is jezelf omringen met dezelfde kleuren als de chakra die bijvoorbeeld geblokkeerd is. Denk aan het dragen van bepaalde kleding, het eten van bepaald fruit of verwen jezelf eens met een mooie gekleurde bos bloemen.
Uiteraard zijn er ook concrete en praktische oefeningen per chakra die bevorderlijk zijn. We lichten hieronder toe hoe je kunt merken of de chakra uit balans is én wanneer hij juist wél in balans is en welke specifieke oefeningen je per chakra kunt uitvoeren om meer balans te krijgen in de desbetreffende chakra.
Ga je liever onder begeleiding op reis door je chakra’s?
–> Volg dan de online cursus Yoga Nidra: Reis door de Chakra’s van Happy with Yoga.
1e Chakra oefeningen
De 1e chakra in het chakrasysteem is de wortelchakra. De wortelchakra zit helemaal onderaan bij de ruggengraat en hebben te maken met behoeftes als stabiliteit en veiligheid. Zeker als je veel onderweg bent of als er zaken binnen de familie niet helemaal soepen lopen, is het raadzaam om aan je wortelchakra te werken.
Hoe je kunt merken dat de 1e chakra uit balans kan zijn:
- Verschillende (fysieke) twijfels over wat veilig of juist onveilig is.
- Je maakt steeds vaker overhaaste beslissingen die vanuit angst worden gedreven.
- Je hebt moeite om mensen te vertrouwen.
Hoe je kunt merken dat de 1e chakra wél in balans is:
- Je bent jezelf.
- Je bent nuchter.
- Je laat jezelf niet snel gek maken.
Chakra oefeningen om meer balans in de eerste chakra te krijgen:
Een ideale chakra oefening om meer balans in de eerste chakra te krijgen is het doen van meditatie in de buitenlucht. Deze 1e chakra staat niet voor niets in connectie met de aarde. Wandel dus eens naar buiten, bijvoorbeeld op blote voeten, zoek een heerlijk rustig plekje op en begin te mediteren. Zorg dat je gefocust blijft op de connectie tussen jezelf en de aarde. Het gaat je helpen om beter te aarden.
Wat je ook zou kunnen proberen om de wortelchakra te openen is de volgende oefening:
Breng de topjes van je duim en wijsvinger tegen elkaar. Leg vervolgens de focus op het punt tussen je anus en je genitaliën en spreek het woord ‘lam’ op een ritmische manier uit.
2e Chakra oefeningen
De tweede chakra, de sacraal chakra, zit net onder je navel, bij het heiligbeen om precies te zijn. Deze tweede chakra draait om zaken als plezier, passie, creativiteit, seksuele gevoelens en relaties met anderen in het algemeen.
Hoe je kunt merken dat de 2e chakra uit balans kan zijn:
- Last van je bekken.
- Blaasontsteking.
- Je ervaart moeite met intimiteit.
- Seksuele blokkades.
- Ongezonde seksuele relaties.
- Kritische opmerkingen over je creativiteit.
Hoe je kunt merken dat de 2e chakra wél in balans is:
- Je kunt goed omgaan met ongemakkelijke situaties.
- Je kent én ziet je negatieve kanten.
- Je kunt je emoties goed uitdrukken.
Chakra oefeningen om meer balans in de tweede chakra te krijgen:
Een chakra oefening voor meer balans in de tweede chakra is het beoefenen van edelsteenmeditatie. Leg tijdens het mediteren een edelsteen op de tweede chakra en focus tegelijkertijd op het gevoel in je onderbuik. Vervolgens herhaal je continu de woorden: “ik vertrouw op mezelf”.
Een andere oefening om de sacraalchakra te openen is wanneer je je handen, met de palmen omhoog, in je schoot plaatst. Laat de topjes van de duimen elkaar raken en heb daarbij volledige focus op de sacraalchakra. Spreek vervolgens het woord ‘vam’ op een ritmische manier uit.
3e Chakra oefeningen
De derde chakra, ook wel de zonnevlechtchakra, navelchakra of solar plexus genoemd, zit net boven je navel, maar nog wel onder je ribbenkast. Deze chakra ontstaat vaak op een wat latere leeftijd wanneer het ego wordt ontwikkeld en wanneer we vervolgens een eigen identiteit vormen. Het gaat bij de derde chakra dan ook om zelfvertrouwen. Een blokkade in de zonnevlechtchakra kan dan ook leiden tot onzekerheid of het gevoel van verlegenheid.
Hoe je kunt merken dat de 3e chakra uit balans kan zijn:
- Gevoel van onzekerheid.
- Gevoel van verlegenheid.
- Je hebt wat moeite met je spijsvertering.
- Je hebt snel je oordeel over anderen klaar.
Hoe je kunt merken dat de 3e chakra wél in balans is:
- Je bent zelfverzekerd.
- Je voelt je sterk.
- Je laat je niet uit het veld slaan door de mening van anderen.
Chakra oefeningen om meer balans in de derde chakra te krijgen:
Er zijn drie chakra oefeningen om meer balans in de derde chakra, de zonnevlechtchakra, te brengen.
De eerste oefening is visualisatie. Visualiseer bijvoorbeeld in de ochtend als je nét wakker bent geworden. Ga op de rand van je bed zitten en haal een paar keer goed, diep adem. Leg de aandacht volledig op je ademhaling, visualiseer je de dag die vandaag gaat komen en hoe je deze dag gaat aanpakken. Op deze manier creëer je meer zelfvertrouwen.
De tweede oefening is een van onze persoonlijke favoriete: haal een keer heel diep adem en schreeuw alles wat je in je hebt naar buiten. Lucht enorm op en geeft je zoveel energie dat je er de hele dag weer tegenaan kunt.
De derde chakra oefening gaat als volgt: plaats je handen recht voor je buik en laat alle vingertoppen elkaar op een zachte manier raken. Let op dat je de vingers kaarsrecht houdt en dat alle vingers van je afwijzen. Concentreer je nu op de zonnevlechtchakra / derde chakra en spreek het woord ‘ram’ een aantal keer op een ritmische manier uit.
4e Chakra oefeningen
De vierde chakra, ook wel de hartchakra genoemd, is de meest centrale in het gehele chakrasysteem. Hij bevindt zich, zoals de naam al zegt, centraal rondom het hart. Bij deze chakra staat liefde, emotie en de manier hoe we daarmee omgaan, centraal. Als je van anderen wilt houden en genieten, zal je eerst van jezelf moeten kunnen houden en genieten. En dat kan alleen wanneer de hartchakra hiervoor open staat.
Hoe je kunt merken dat de 4e chakra uit balans kan zijn:
- Je hebt vaak last van een wat hogere bloeddruk.
- Je voelt weinig liefde voor jezelf én voor anderen.
- Je voelt je vaak of snel afgewezen.
Hoe je kunt merken dat de 4e chakra wél in balans is:
- Je bent in staat om van jezelf te houden.
- Je bent in staat om van anderen te houden.
- Je staat sterk in je schoenen op het gebied van liefde.
- Je kunt goed omgaan met emoties van anderen.
Chakra oefeningen om meer balans in de vierde chakra te krijgen:
Om meer balans in de vierde chakra, de hartchakra, te krijgen, kunnen we we je de volgende drie chakra oefeningen aanbevelen:
De eerste oefening die je zou kunnen doen is het doen van yoga meditatie. Een tip hiervoor is de online cursus Yoga Nidra: reis door de chakra’s. Gegeven door absolute experts met jarenlange ervaring op dit gebied.
Een tweede chakra oefening is het schrijven van een passievolle, liefdevolle brief aan.. JEZELF! Wat kun je het meest waarderen aan jezelf en op welke zaken ben je nu écht trots die je onlangs hebt bereikt? Lees de hele brief vervolgens hardop voor.
Een derde chakra oefening voor de hartchakra is door te gaan zitten in kleermakerszit en de toppen van je duim en wijsvinger elkaar te laten raken op een zachte manier. Plaats vervolgens je linkerhand op je linkerknie en leg je rechterhand inde zojuist genoemde houding boven de hartchakra. Leg nu je volledige aandacht en energie op de hartchakra en spreek het woord ‘yam’ op een ritmische manier uit.
5e Chakra oefeningen
De vijfde chakra, de keelchakra, bevindt zich rondom de keel en draait om communicatie en eerlijkheid.
Hoe je kunt merken dat de 5e chakra uit balans kan zijn:
- Je bewaart een geheim.
- Je zwijgt over iets wat je niet zou willen.
- Je voelt je snel schuldig.
- Je wordt niet altijd goed begrepen.
Hoe je kunt merken dat de 5e chakra wél in balans is:
- Je bent in staat om je dromen achterna te gaan.
- Je kunt duidelijk en goed communiceren.
Chakra oefeningen om meer balans in de vijfde chakra te krijgen:
Een chakra oefening om je keelchakra / vijfde chakra weer in balans te krijgen, is door het toevoegen van bepaalde oliën aan je huidige meditatie. Wat je overigens vaak ziet, is dat je keelchakra gelijktijdig met de sacrale chakra geblokkeerd is.
Een andere 5e chakra oefening kun je uitvoeren door je vingers aan de binnenzijde van je handen te vouwen, maar de duimen laat je hier achterwege. De duimen laat je elkaar juist raken en je trekt ze lichtjes op. Concentreer je vervolgens op de keelchakra en spreek het woord ‘ham’ ritmisch uit.
6e Chakra oefeningen
De 6e chakra, ook wel het derde oog chakra genoemd, bevindt zich exact tussen de wenkbrauwen. Deze chakra staat voor intuïtie. Als je vaker last hebt van angstgevoelens of als je je snel druk maakt over de toekomst, dan kan het zijn dat je zesde chakra dus geblokkeerd is.
Hoe je kunt merken dat de 6e chakra uit balans kan zijn:
- Je maakt je druk over de toekomst.
- Je hebt last van angstgevoelens.
- Je kampt met besluiteloosheid.
- Je hebt vaker hoofdpijn dan normaal.
- Je hormoonhuishouding slaat op hol.
- Je beschikt voor je gevoel over minder empathisch vermogen.
Hoe je kunt merken dat de 6e chakra wél in balans is:
- Je kijkt vooruit in het leven op een positieve manier.
- Je hebt voldoende dromen die je na wilt streven.
- Je hebt het gevoel dat het leven voorbij vliegt.
Chakra oefeningen om meer balans in de zesde chakra te krijgen:
Een zesde chakra oefening is het uitvoeren van dagelijkse meditaties waarin je jezelf dagelijks afvraagt wat je nu daadwerkelijk zou willen in het leven. Ook het opschrijven van je dromen kan je helpen om de zesde chakra terug in balans te brengen.
Een andere chakra oefening voor je zesde chakra werkt als volgt: leg je handen net onder je borst waarbij je middelvingers elkaar licht raken bij de toppen. De overige vingers zijn licht gebogen en raken elkaar bij de bovenste kootjes. Concentreer je vervolgens op het zesde chakra, tussen je wenkbrauwen, en spreek het woord ‘om’ op een ritmische manier uit.
7e Chakra oefeningen
De zevende en laatste chakra, ook wel de kroonchakra genoemd, bevindt zich recht boven het hoofd. Het vormt de sleutel tot het hogere bewustzijn.
Hoe je kunt merken dat de 7e chakra uit balans kan zijn:
- Depressieve gevoelens.
- Moeite hebben met slapen.
- Je hebt het gevoel dat je in een sociaal isolement zit.
Hoe je kunt merken dat de 7e chakra wél in balans is:
- Je hebt het gevoel dat je iets nastreeft in het leven.
- Je voelt eenheid in de wereld.
Chakra oefeningen om meer balans in de zevende chakra te krijgen:
Een chakra oefening om meer balans in de zevende chakra te krijgen, kun je als volgt doen: schrijf op een blaadje wat je ultieme doel in het leven is en reflecteer wekelijks op dit ultieme doel. Combineer dit met goede yoga oefeningen, zoals die van Yoga Nidra: reis door de chakra’s.
Een andere 7e chakra oefening gaat als volgt: plaats je handen recht voor je buik en laat je ringvingers recht naar boven wijzen. Laat de ringvingers elkaar raken bij de toppen op een zachte manier. De overige vingers kun je licht vouwen waarbij je de linkerduim onder de rechter plaatst. Concentreer je vervolgens volledig op de zevende chakra en spreek het geluid ‘ng’ op een ritmische wijze uit.
Vond je dit artikel nu interessant om te lezen? Bekijk onze volledige website dan eens, want we plaatsen regelmatig artikelen over chakra’s, meditatie, yoga en hoe je kunt omgaan met stress.