Spirulina is een supplement waarbij je tegenwoordig de grootste concentraties vooral tegen zal komen in Mexico, Oost-Afrika en Centraal-Afrika. Tegenwoordig wordt het steeds meer geproduceerd in Noord-Amerika en Azië voor commerciële doeleinden. Doorgaans wirdt het in poedervorm of als pil gebruikt door consumenten. In dit artikel gaan we je alles vertellen over Spirulina. Zo leggen we je precies uit wat het nu daadwerkelijk is, of het wel zo gezond is als wordt beweerd en of het misschien zelfs gevaarlijk is. Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van dit supplement.
Tip: Spirulina producten koop je tegenwoordig zeer eenvoudig online bij Vitaminstore.
Wat is Spirulina?
Spirulina is een voedingssupplement welke onder de blauw-groene algen valt. Wanneer je het gaat vertalen vanuit het Latijn naar het Nederlands, dan staat er ‘klein spiraaltje’. Het spiraaltje slaat op de structuur van de blauw-groene alg. Het ziet er namelijk uit als een klein spiraaltje. Het bestaat al ontzettend lang en er zijn regelmatig discussies of Spirulina nu een alg is of juist een bacterie, aangezien bacteriën de oudste levensvorm zijn op onze aardbol. Er zijn zelfs geleerden die denken dat het één van de eerste plantvormen op onze aardbol was. Chlorofyl is het bestanddeel waar deze blauw-groene alg haar krachten aan dankt en het is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Bovendien staat dit bestanddeel bekend om de reinigende eigenschappen die het met zich meebrengt.
Het supplement leeft van oudsher in meren die relatief veel mineralen bevatten en in wateren. Tegenwoordig zie je dat er steeds meer van dit supplement wordt gekweekt in Noord-Amerika en Azië welke gericht zijn op commercie. In deze gebieden kunnen kwekers gebruik maken van de warmte en de vele zonuren in het grootste gedeelte van het jaar.
Is Spirulina gevaarlijk?
Er zijn mensen die denken of zich regelmatig afvragen of spirulina gevaarlijk is. Vaak komt die gedachte voort vanuit van een stofje dat in spirulina zit, namelijk microcystines. Microcystines kan namelijk schadelijk zijn voor de lever en kan zeer ernstige ziektes en gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit stofje kan zeker voorkomen in blauwalgen en er zijn ook diverse onderzoeken dat de aanwezigheid heeft aangetoond. Echter niet in zuivere spirulina (bron: HappyHealthy).
De spirulina die je namelijk in de winkel koopt of online bestelt, zijn allemaal gekweekt in speciale tanks. Deze zullen geen gifsoorten en dergelijke bevatten, aangezien de gezondheidscontroles en kwaliteitscontroles hier streng zijn. Daarnaast wordt dit supplement net als alle andere supplementen goed gecontroleerd door verschillende gezondheidsinstanties. Ook in Amerika staat het supplement als veilig bestempeld en wordt het niet als gevaarlijk gezien.
Voor de meeste mensen is spirulina dus niet gevaarlijk. Er zijn echter wel een aantal gevallen en/of situaties waar je goed rekening mee dient te houden en wanneer spirulina dus wél gevaarlijk kan zijn, namelijk:
- Er zijn mensen die allergische reacties vertonen in de vorm van huidirritatie na het gebruik. Dit komt met name voor bij mensen die allergisch zijn voor algen in het algemeen. In het ergste geval kunnen deze reacties leiden tot problemen met de luchtwegen. Wanneer je allergisch bent voor algen, kun je dit dus beter niet gebruiken of kun je overwegen een kleinere dosering te gebruiken en dit op te bouwen als reacties uitblijven. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de huisarts.
- Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je spirulina beter niet gebruiken. Er zijn namelijk geen experimenten en onderzoeken naar gedaan en het gebruik wordt dan ook zeer zeker afgeraden in deze situaties.
- Het heeft een positieve werking op het immuunsysteem. Wanneer je echter een auto-immuunziekte hebt, kunnen deze klachten alleen maar erger worden. Gebruik dit supplement dus niet wanneer je hier last van hebt.
- Verder kan spirulina nierstenen en jicht verergeren. Wanneer je last hebt hiervan, wordt het gebruik dan ook afgeraden.
Is het gezond?
Spirulina is over het algemeen gezond en het bevat diverse gezondheidsvoordelen. Wanneer je al het voedsel op de aarde gaat vergelijken, dan is het zelfs per gram het meest voedzame eten dat er bestaat. Het bevat namelijk tal van vitamines, mineralen, antioxidanten en aminozuren. De verschillende gezondheidsvoordelen van spirulina hebben we hieronder op een rijtje gezet:
1. Ontstekingsremmend
Het antioxidant dat veel aanwezig is, is fycocyanine. Dit antioxidant zorgt er mede voor dat het supplement ontstekingsremmend kan werken. Ontstekingen kunnen op de lange termijn namelijk resulteren in diverse gezondheidsklachten.
2. Reguleert de bloedsuikerspiegel
Wanneer je een relatief hoog bloedsuikergehalte hebt, dan loop je meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Om dit type van diabetes tegen te gaan, is het dus cruciaal om de bloedsuikerspiegel niet te veel te laten stijgen. Hetzelfde geldt wanneer je een gezond gewicht wilt behalen of wilt behouden. Het links laten liggen van suikers en koolhydraten kan hierin een goede aanzet zijn. Spirulina kan echter de regulering van de bloedsuikerspiegel ondersteunen.
3. Werkt cholesterolverlagend
Een hoog cholesterolgehalte kan de kans op hart- en vaatziekten doen toenemen. Ook de kas op bijvoorbeeld een beroerte ligt doorgaans hoger met een hoog cholesterolgehalte. Spirulina kan het totale cholesterolniveau verlagen wanneer je een relatief hoge dosis gebruikt.
4. Werkt bloeddrukverlagend
Naast een hoog cholesterolgehalte kan ook een hoge bloeddruk eerder leiden tot hart- en vaatziekten. Spirulina kan ervoor zorgen dat de bloeddruk verlaagd wordt. Dit komt met name door de aanmaak van stikstofoxide.
5. Ontgiften van het lichaam.
Met spirulina is het mogelijk om het lichaam als het ware te ontgiften (detox werking) van zware metalen.
6. Verbetert de spierkracht
Wanneer je een vrij intensieve sporter bent, dan kan spirulina de hoeveelheid spierkracht naar het volgende niveau brengen.
7. Betere conditie
Uit diverse wetenschappelijke studies is gebleken dat spirulina de algehele conditie kan verbeteren. De proefpersonen in de studie werden pas na een langere tijd vermoeid in vergelijking met de reguliere groep. Ook hadden de testpersonen een aanzienlijk hoger energielevel.
8. Verbetering van het immuunsysteem
Spirulina kan het immuunsysteem versterken, waardoor je op een gezondere manier oud kan worden en doorgaans minder last zal ervaren van door infecties.
9. Rijk aan hoogwaardige eiwitten
Spirulina bevat hoogwaardige eiwitten die gemakkelijk zijn op te nemen én eenvoudig verteerd kunnen worden. De eiwitconcentratie is namelijk maar liefst zo’n 70% en daarmee ook direct de hoogste van alle voedingsmiddelen. Het concentratiegehalte ligt dus zelfs hoger dan bijvoorbeeld dierlijke vlees.
10. Bevat essentiële vetzuren
Spirulina bevat diverse essentiële vetzuren, zoals DHA, EPA en GLA. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de hersenen en het flexibel houden van je gewrichten.
Tip: Spirulina producten koop je tegenwoordig zeer eenvoudig online bij Vitaminstore.
Spirulina poeder
Een veel verkocht product is de spirulina poeder. Dit poeder wordt normaal gesproken biologisch geteeld en bevat relatief meer eiwitten vanwege een verbeterde formule. Spirulina poeder wordt door velen ook wel ‘superfood’ genoemd. Na het oogsten worden deze biologisch geteelde algen via een speciaal proces gedehydrateerd, zodat alle voedingsstoffen bewaard kunnen blijven. Vaak zie je dat men dit poeder toevoegt aan smoothies en shakes of zelfs aan een schaaltje magere yoghurt of een glas water. Het toevoegen van spirulina poeder kan op een gezonde impuls geven aan je gerechten en dranken.
Tabletten
Naast poeder kun je spirulina ook vinden in de vorm van tabletten. Dergelijke spirulina tabletten zijn doorgaans rijk aan vitamines en mineralen en hebben een hoog eiwitgehalte. De meeste mensen gebruiken deze supplementen als aanvulling op het huidige voedingspatroon. Deze voedingsstoffen worden relatief eenvoudig in het lichaam opgenomen, aangezien spirulina een zachte celwand heeft.
De tabletten kun je het beste bewaren in een donkere en afgesloten ruimte op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat kinderen er absoluut niet bij kunnen. Wat verder goed is om te weten, is dat dergelijke supplementen nooit een substituut zijn voor je voeding, maar dat ze altijd een aanvulling zijn op je huidige voedingspatroon. Wanneer je twijfelt of je lichaam geschikt is voor deze supplementen, raden we je aan om vooraf contact op te nemen met de huisarts.
Blue / Blauwe Spirulina
Een specifiek product is blue spirulina / blauwe spirulina. Dit product is afkomstig van blauw-donkergroene algen en wordt gezien als een natuurlijke kleurstof. Het is verder een eiwitrijk product en wordt regelmatig gebruikt in smoothies, sapjes, shakes, gebak, yoghurt en veel meer. Doorgaans is een theelepel blauwe spirulina al voldoende om je gehele schaaltje yoghurt blauw te maken. Het is dan ook niet voor niets een van de meest intense kleurstoffen.
Tip: Spirulina producten koop je tegenwoordig zeer eenvoudig online bij Vitaminstore.
Chlorella of spirulina?
We krijgen regelmatig de vraag van mensen of ze beter spirulina of chlorella kunnen gebruiken. Chlorella is namelijk eveneens een superfood en het kent veel gelijkenissen met spirulina. Beide zitten vol met voedingsstoffen en hebben bijvoorbeeld een detox werking. Toch hebben ze ook beide weer enkele specifieke gezondheidsvoordelen. Je kunt ze echter ook prima naast elkaar gebruiken of afwisselen, afhankelijk van een aantal factoren. We zullen hieronder enkele factoren benoemen en aangeven of je in dergelijke situaties beter spirulina of chlorella kunt gebruiken, maar we laten je eerst enkele verschillen zien tussen spirulina en chlorella:
- Spirulina is een zoutwater alg, terwijl chlorella een zoetwater alg is.
- Spirulina is blauw-groen van kleur, terwijl chlorella groen van kleur is.
- Chlorella is een wat sterkere ontgifter dan spirulina.
- Spirulina kent een hoger eiwitgehalte dan chlorella.
- Spirulina bevat meer vetzuren dan chlorella.
- Chlorella bevat méér bèta-caroteen.
- Spirulina bevat een krachte antioxidant, namelijk fycocyanine.
Wanneer je regelmatig last hebt van diarree, bijvoorbeeld na het nuttigen van een vette maaltijd, dan is spirulina doorgaans een verstandigere keuze. Wanneer je echter regelmatig last hebt van een verstopping, dan werkt chlorella normaal gesproken beter. Ook wanneer je relatief veel gifstoffen in je lichaam binnenkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je regelmatig rookt of (veel) drinkt, dan is chlorella vaak de betere keuze.
Hetzelfde geldt wanneer je regelmatig last hebt van stress of paniek. Kies dan eerder voor chlorella dan voor spirulina. Voor sporters wordt echter spirulina weer eerder voorgesteld, vanwege de hoeveelheid eiwitten die het bevat. Hetzelfde geldt overigens wanneer je graag een aantal kilo af zou willen vallen.
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er dus een aantal situaties en gevallen waarbij de een de voorkeur heeft boven de andere. Toch worden zowel chlorella als spirulina gezien als voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verbeteren van het energieniveau.
Bij de keuze tussen spirulina en chlorella zijn er ook nog een aantal situaties waarbij je beide beter niet kunt gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een auto-immuunziekte hebt of gerelateerde medicijnen gebruikt, dan kun je beide supplementen beter links laten liggen. Neem bij twijfel altijd vooraf contact op met je huisarts.
Werking spirulina
Spirulina is een zeer rijke bron van diverse vetzuren, zoals GLA, DHA en EPA. Dergelijke vetzuren hebben een functionele werking in de vorm van voeding voor de hersenen. Daarnaast bevat dit supplement diverse antioxidanten welke gifstoffen uit het lichaam kunnen verwijderen. Als laatste zijn er steeds meer verhalen waarbij beweerd wordt dat spirulina antiviraal kan werken. Deze werking kan echter nog op minimaal wetenschappelijk onderzoek rekenen.
Dosering
De voorgeschreven dosering van spirulina ligt doorgaans op 3 tot 6 gram per dag. Bij sporters ligt deze dosering vaak twee keer zo hoog, zo rond de 10 gram per dag. Je kunt dit supplement zowel als poeder in de vorm van tabletten kopen. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur ligt. Wat overigens wel ontzettend belangrijk is, is dat je betrouwbare en hoge kwaliteit koopt. Goede spirulina kun je bijvoorbeeld online bestellen bij Vitaminstore.
Ervaringen en reviews
Online zijn talloze spirulina ervaringen en reviews te vinden. De meest recente ervaringen en reviews hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Spirulina ervaring Jocelyn: “Spirulina is voor mij een prima product. Ik heb het op aanraden van mijn homeopaat gekocht en ervaar sindsdien een stuk meer energie. Voorlopig zeker tevreden over dit supplement. “
Ervaring Spirulina Thomas: “Ik gebruik een wat lagere dosering in verband met mijn achtergrond, maar ben werkelijk tevreden over dit product. Ik vind vooral de poedervariant prettig in een schaaltje yoghurt.”
Spirulina review Jari: “Eerste dagen na het gebruik van spirulina moest ik wel wat vaker naar het toilet dan gebruikelijk, maar ik vermoed dat dat komt door de detox werking. Je lichaam wordt als het ware verontreinigd. Ervaar het tot nu toe als een prettige aanvulling op mijn dieet.”
Review spirulina Hanneke: “Ik sport regelmatig vrij intensief en met behulp van spirulina kan ik nét dat beetje extra geven tijdens een lange training. “
Heb je zelf ervaringen met spirulina? Deel gerust je ervaring of review als een reactie op dit artikel, zodat nieuwe potentiële gebruikers dit mee kunnen nemen ter overweging.
Conclusie Spirulina
Spirulina is een supplement dat onder de blauw-groene algen valt en is verkrijgbaar in zowel poedervorm als tablet. Het wordt regelmatig door mensen gebruikt als aanvulling op het huidige eetpatroon, bijvoorbeeld in een smoothie, shake of schaaltje yoghurt. Het supplement bevat diverse gezondheidsvoordelen en zit boordevol gezonde bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Wanneer je besluit het te kopen, ga dan altijd voor de beste kwaliteit, zoals online bij Vitaminstore.
Veelgestelde vragen
Hieronder kun je de veelgestelde vragen vinden. Mocht je nog aanvullende vragen hebben over dit supplement, laat het ons dan vooral weten in een reactie op dit artikel.
Spirulina kun je heel eenvoudig online kopen bij Vitaminstore.
Nee, spirulina is momenteel niet verkrijgbaar bij Kruidvat.
Van spirulina in poedervorm kun je 3 tot 6 gram per dag gebruiken. Als het gaat om de tabletten, verschilt dit per type tablet, maar kun je uitgaan van 1 tot 6 tabletten per dag.
Wil je nog meer lezen over bepaalde supplementen en afvallen? Neem dan vooral een kijkje op onze website. Wanneer je geen updates en blogs meer wilt missen, kun je natuurlijk altijd abonneren op onze nieuwsbrief!