Heb je moeite met de combinatie overgang en voeding? Speciaal voor deze vrouwen delen we in dit artikel een compleet stappenplan om slank door de overgang te gaan. Zo wordt voeding tijdens de overgang je grootste vriend.
Hoe je de overgang en je voeding combineert
- Anders eten.
Dat hoor je natuurlijk overal. Het is echter niet heel makkelijk, aangezien je je hele leven al bepaald eetgedrag gewend bent. Bijvoorbeeld hoe je vroeger thuis bent opgevoed. Je ziet vaak dat je nog steeds dezelfde gerechten eet die je vroeger voorgeschoteld kreeg. Uiteraard zijn er ook een aantal gerechten waarvan je blij bent dat je die nooit meer hoeft te eten. Hoe je dan anders moet eten? En hoe je de juiste voeding nuttigt tijdens de overgang? Hieronder delen we praktische overgang en voeding tips.
– Eet voedsel zonder koolhydraten en natuurlijke voeding.
Een absolute must als je op latere leeftijd kilo’s wilt verliezen. Het kan echter een flinke omslag zijn om producten, zoals pasta en brood niet meer te eten. Het is echter wél belangrijk als je op gewicht wilt blijven. Gelukkig blijft er nog voldoende over dat je wel kunt blijven eten, zoals onbewerkt vlees, vettige vis, eieren, fruit en groentes, aardappelen die zoet zijn en natuurlijk de bekende noten, pitten en zaden. Er zijn genoeg websites indien je duidelijke koolhydraatarme recepten wilt hebben.
– Vervang je lunch voor een smoothie of sapje.
Het helpt je lichaam schoon te houden en het voert afvalstoffen af, waardoor je lichaam beter is in vetverbranding. Bovendien is het bevorderlijk voor je huid wat altijd een welkom gegeven is.
– Eet minimaal 400 gram groentes op een dag.
Groentes dien je de hele dag door te eten en zijn een belangrijk onderdeel van je leefstijl als je wilt afvallen tijdens de overgang.
– Water drinken is de sleutel tot succes.
Water zorgt eveneens voor het afvoeren van slechte afvalstoffen, waardoor je lichaam in staat is om de productie van vetverbranding in gang te zetten. Drink minimaal 2,5 liter water op een dag en probeer koffie te vermijden. Een kopje thee op zijn tijd zorgt voor voldoende variatie. - Minder calorieën.
Eet minder calorieën, maar ook weer niet te weinig. Focus je op een calorie-inname van 1.400 tot 1.800 calorieën per dag. Belangrijk daarin is stabiliteit. Ga niet te veel schommelen tussen verschillende dagen, maar probeer de inname constant te houden. Eet bijvoorbeeld net iets kleinere porties dan dat je altijd gewend bent en schep je bord maar één eer vol. Toch nog honger daarna? Pak dan als aanvulling een stuk fruit of schep juist veel groentes op je bord! - Meer beweging.
Extra beweging is belangrijk in deze periode. Ga je echter niet blind aanmelden bij de eerste de beste sportschool voor een jaar, maar ga ontdekken welke sporten of welke manieren van bewegen je leuk vindt. Zo houd je het bewegen veel langer vol én heb je ook nog eens ontzettend veel plezier in bewegen. Daarnaast zijn er een aantal algemene zaken die je kunt verbeteren. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets als je om een kleine boodschap gaat of neem altijd de trap op je werk in plaats van de lift. Het zijn de kleine aanpassingen die het verschil kunnen maken. - Acceptatie van je ‘nieuwe’ lichaam in een nieuwe fase.
Accepteer dat je langzamerhand wat ouder begint te worden en dat je je momenteel in de overgang bevindt. Het zijn absoluut geen zaken om je voor te schamen, want ze zijn doodnormaal voor vrouwen. Accepteer jezelf, accepteer je lichaam en wees trots op jezelf. Probeer daarnaast voldoende momenten van rust te pakken. - Lange termijn en focus op het proces.
Focus je niet vanaf de eerste dag direct op de weegschaal. Een verandering in je eetgedrag en levensstijl heeft tijd nodig. Dat geldt zowel voor jou als voor je lichaam. Stop niet na drie dagen als je nog geen vooruitgang ziet op de weegschaal, maar vertrouw op het proces en ervaar het proces van de overgang en voeding bewust.
.
.
.
Op onze pagina over vrouwen en de overgang lees je nog veel meer waardevolle informatie.