De overgang en afvallen. Je hebt waarschijnlijk heel het internet al afgestruind en al diverse magazines gelezen hoe je de combinatie overgang en afvallen vlekkeloos kan laten verlopen. Het nieuws van je vriendinnen, die juist vaak aangeven dat ze aankomen, biedt ook weinig hoop. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, aangezien aankomen tijdens deze periode hartstikke normaal is én dat het toch mogelijk is om juist af te vallen. Hoe doe je dat doet, lees je in dit artikel.
Je eetpatroon is de basis om te kunnen afvallen in de overgang. Alhoewel afvallen niet vanzelfsprekend is tijdens deze fase van je leven, zijn er toch een aantal succesvolle tips die je daar wél bij kunnen helpen. Welke tips voor jou kunnen werken, verschilt echt per persoon. Probeer de verschillende tips en ervaar zelf wat wel en niet werkt voor jou.
Tip: Combineer Slank door de Overgang altijd met gezonde en gevarieerde recepten, zoals je die kunt vinden in de Afslank Receptenbijbel!
1. Suikers als dikmaker in de overgang
Je veranderende hormoonhuishouding heeft effect op je bloedsuikerspiegel. Deze is net als je hormoonhuishouding instabiel en dat is de exacte reden dat het lastig is voor de meeste vrouwen om op gewicht te blijven in de overgang. De oplossing hiervoor ligt voor de hand: vermijd zoveel mogelijk suikers in de overgang, want suikers zorgen er dus voor dat je dikker wordt. Experts hebben tevens aangetoond dat vrouwen die suikers vermijden de meeste kilo’s afvallen of waren deze vrouwen in staat om het gewicht in de overgang op hetzelfde niveau te houden. Het advies is om niet letterlijk al je suikers te vermijden, aangezien dit negatieve gevolgen kan hebben voor je energiebalans, maar probeer de suikerhoeveelheid wel flink te beperken. De suikers in een banaan kun je bijvoorbeeld prima blijven nuttigen.
2. De juiste vetten als je in de overgang wilt afvallen
De juiste vetten nuttigen als je wilt afvallen in de overgang is cruciaal. Trap niet in de bekende marketingtrucs die je op veel producten ziet. Op het etiket staat bijvoorbeeld dat het product geen vetten bevat, maar deze producten bevatten doorgaans niet de juiste voedingsstoffen. Focus je op de vetten die wél gezond zijn en die de juiste voedingsstoffen bevatten. Neem bijvoorbeeld verse vis en eet wat vaker een avocado of wat olijven tijdens je lunch of diner.
3. Overgang en afvallen: ga mee met de tijd!
Heb je eerder in je leven al eens een dieet geprobeerd waarmee je enkele kilo’s bent afgevallen? Het klinkt vrij aannemelijk dat je hetzelfde dieet en dezelfde werkwijze nu weer gaat proberen. Echter is je lichaam niet meer het lichaam uit die tijd. Je zit in een andere fase van je leven, dus je lichaam en alle lichamelijk processen ook. Je lichaam heeft ook andere voedingsstoffen nodig dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden.
Meegaan in de tijd van je huidige lichaam betekent een nieuwe dagelijkse basis aan voedingsstoffen. Beperk de bovengrens van het aantal calorieën en zorg voor meer beweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Hierdoor wordt je lichaam gelijk krachtiger en zo kun je ’s nachts ook direct meer verbranden. Een tip: tel via je telefoon hoeveel stappen je op een dag zet en streef voor een aantal van minimaal 8.000.
4. Overgang en afvallen: drink alcohol met mate (of niet)
Lukt het niet om kilo’s te verliezen tijdens de menopauze? Maar drink je wel drie keer per week een glas alcohol? Dan valt hier nog enorme winst te behalen! Alcohol is namelijk een van de lastigste dingen om vanaf te blijven als je wilt afvallen. Dit geldt nog eens extra als je als vrouw in de overgang zit. Je hoeft ook niet direct als een non te leven, maar beperk je alcoholgebruik bijvoorbeeld tot één glaasje per week, bij voorkeur in het weekend.
.
.
.
5. Planning en consistentie
Het is al meermaals bewezen dat vrouwen die hun maaltijden op tijd plannen en deze voedingsplanning constant volgen meer succes hebben in de strijd tegen de kilo’s. Vrouwen die hun maaltijden namelijk niet plannen, komen vaker in de situatie dat ze nog ‘snel even iets moeten eten’. Gevolg is vaak dat er iets gehaald of besteld wordt wat vaak ongezond is. Maak bijvoorbeeld in het weekend een weekschema en doe in het weekend of begin van de week de boodschappen, zodat je je ook aan dit schema kunt houden. De kans op slecht voedsel, zoals een pizza, is zo een heel stuk kleiner.
6. Drink veel water
Wanneer je te weinig drinkt, raak je uitgedroogd en verlangt je lichaam naar suikers. Als reactie grijp je vervolgens naar suikers of frisdranken. Hier kun je weinig aan doen, maar zijn vaak automatismen vanuit je hersenen. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken. Streef tijdens de overgang naar 2 tot 2,5 liter water per dag.
Wil je meer lezen over vrouwen in de overgang? Of meer tips hoe je tijdens de overgang de strijd tegen de kilo’s kunt winnen? Houd onze blogs in de gaten en kom meer te weten over de overgang en afvallen.