De overgang. Veel vrouwen hebben er last van. Op deze pagina lees je alle informatie over de overgang, hoe de overgang ontstaat en lees je meer over de overgangstransformatie. Daarnaast schetsen we enkele gevolgen en veel voorkomende klachten. We geven je enkele tips mee en bovendien helpen we je ook hoe je kunt afvallen tijdens de overgang.
De Overgang; wat is het?
De overgang is een periode in het leven van de vrouw waarin de menstruatie permanent stopt. Dit is een natuurlijk proces. Vanaf dit moment is het voor een vrouw niet meer mogelijk om zwanger te raken. De overgang is dus het moment dat de vrouw afscheid neemt van de vruchtbare periode. Waar mannen tot op een latere leeftijd vruchtbaar kunnen blijven, is dit voor vrouwen niet mogelijk. Dit hele proces is vaak een onrustige periode voor vrouwen wat met ups en downs verloopt, aangezien de hormonen alsmaar onrustiger worden.
Wanneer begint de overgang?
Wanneer begint de overgang? De meeste vrouwen raken in de overgang tussen hun 45e en 55e. Echter is de overgang zeker niet leeftijdsgebonden. De overgang begint wanneer de eicellen in de eierstokken op beginnen te raken. Indien de eicellen op zijn en er geen eitjes meer vrijkomen, dalen ook de vrouwelijke hormonen. De algehele structuur van het baarmoederslijmvlies wordt hierdoor verstoord. De menstruatie is anders dan normaal en zal op den duur zelfs uitblijven.
Verschillende fases in de overgang
De gemiddelde overgang duurt minimaal een aantal jaar. Tijdens de overgang onderga je als het ware verschillende fases. Welke overgangsfases dat dan daadwerkelijk zijn en wat deze fases dan inhouden, leggen we je graag uit. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk.
1. Premenopauze
De premenopauze begint doorgaans zo’n vijf jaar voor de allerlaatste menstruatie. Tijdens deze periode nemen de hormonen van de vrouw langzamerhand af. Met name het oestrogeen, de vrouwelijke steroïdhormonen ofwel het vrouwelijke geslachtshormoon, neemt af, omdat ze simpelweg steeds minder worden aangemaakt door de eierstokken. Ook in deze eerste fase tijdens de overgang kun je te maken krijgen met verschillende consequenties. Zo is het goed mogelijk dat de menstruatie heftiger, ongeregeld of juist zeer licht wordt. Tevens is het goed mogelijk dat je ’s nachts vaker gaat transpireren en zijn veranderingen aan je huid, haar en het doorbloeden van de vagina veelvoorkomende gevolgen. Ga je ook overdag vaker zweten? Dan heb je te maken met opvliegers, een van de bekendste overgangsverschijnselen. Een andere veel voorkomende verandering tijdens de premenopauze is het vertonen van stemmingswisselingen. Voel je je als vrouw hierdoor kwetsbaar en onzeker? Maak je geen zorgen, het zijn écht veel voorkomende gevolgen en maken deel uit van een natuurlijk proces.
2. Menopauze
De menopauze is de allerlaatste dag van de menstruatie. De begrippen menopauze en overgang worden normaliter heel vaak door elkaar gebruikt. Echter is de menopauze slechts één dag, namelijk de allerlaatste dag van de menstruatie. De overgang duurt veel langer, namelijk enkele jaren en is de hele periode waarin het lichaam op zoek is naar een nieuwe, juiste balans van de hormoonhuishouding. De menopauze kun je niet voorspellen en pas achteraf definitief aan te wijzen, aangezien je niet weet wanneer de laatste menstruatie optreedt.
3. Postmenopauze
Ben je al een jaar niet meer aan het menstrueren? Dan is je menopauze dus geweest en bevind je je in de postmenopauze. Deze fase duurt normaal gesproken enkele jaren en is de laatste fase van de overgang. In deze fase gaat het lichaam verder met het zoeken naar een nieuwe, juiste hormoonhuishouding. Na enkele jaren bevatten de eierstokken definitief geen (vruchtbare) eitjes meer en dit is dan ook het moment dat vruchtbaar worden niet meer mogelijk is. Het is tevens het einde van de jarenlange overgang.
.
.
.
Overgangstransformatie
De overgangstransformatie is een exclusief programma voor vrouwen waarin je zelf kunt ondervinden hoe je van je overgangsklachten afkomt, zodat je weer dezelfde vrolijke vrouw wordt en al je zelfvertrouwen weer terugkrijgt. Het programma staat vol met informatieve video’s en zeer gerichte, persoonlijke oefeningen. Als je vandaag start met het programma, krijg je zelfs enkele eenmalige bonussen en kun je het gewoon uitproberen, aangezien er een 30 dagen niet goed, geld terug garantie op zit. Bovendien heb je binnen enkele seconden direct toegang tot het platform. Het is een bewezen programma voor vrouwen in de overgang.
Overgang vrouwen; of ook bij mannen?
Veel vrouwen vragen zich af ook alleen zij in de overgang terecht kunnen komen. De overgang is namelijk een bekend proces bij vrouwen, maar ook mannen kunnen last krijgen van overgangsverschijnselen. Deze klachten hebben uiteraard niets te maken met de menstruatie, vandaar wordt de mannelijke overgang ook wel de penopauze genoemd. Het is heel normaal dat de libido of de lust van een man afneemt in deze periode. Aangezien je nu weet dat óók mannen door de overgangsfase heen gaan, kunnen jullie je hier samen doorheen slaan.
Invloedsfactoren overgang
Een veelgestelde vraag; op welke leeftijd begint mijn overgang of menopauze? Je kunt deze periode in het leven redelijk voorspellen, maar er zijn een aantal factoren die het begin van de overgang of menopauze kunnen beïnvloeden. Ook zijn er een aantal factoren waarvan vrouwen denken dat ze invloed hebben, maar dat is niet met al deze factoren het geval. Als je je leeftijd van de overgang in wil schatten, kun je de volgende vijf factoren daarin meenemen:
1. Erfelijkheid
Dit is meteen de allerbelangrijkste factor die invloed heeft op de leeftijd van je eigen menopauze. Het gaat hier om de leeftijd waarop je eigen moeder door de menopauze heen ging. De leeftijd van je menopauze is namelijk sterk genetisch gekoppeld. De kans is dus vrij groot dat je rond dezelfde leeftijd als je moeder in de menopauze terecht komt.
2. Rookgedrag
Zoals je inmiddels weet, gaan de eierstokken steeds minder goed werken als je je in de overgang bevindt. Hierdoor nemen hormonen die in de eierstokken worden geproduceerd ook af. Regelmatig roken versneld dit proces. Indien je dus regelmatig rookt, is de kans groot dat je overgang een of meerdere jaren eerder begint dan gemiddeld.
3. Sociaal-culturele identiteit
Over de hele wereld zien we kleine verschillen over de gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint. Zo begint de menopauze doorgaans wat eerder bij Amerikaanse vrouwen. Vrouwen uit Japan en China beginnen doorgaans juist wat later aan de menopauze.
4. Staat van de eierstokken
Als je gewoon gezonde eierstokken hebt, dan zal de start van de menopauze niet aangetast worden. Heb je echter een of meerdere operaties en/of ingrepen gehad aan de eierstokken, dan is het mogelijk dat de eierstokken aangetast zijn. Het ligt voor de hand dat de menopauze dan een of meerdere jaren eerder start dan bij de gemiddelde vrouw.
5. Chemo
Ook chemobehandelingen hebben een impact op de overgang. De kans is zeer aannemelijk dat vrouwen die chemobehandelingen hebben ondergaan, eerder starten met de menopauze. Bij jonge meiden kan de menstruatie gelukkig herstellen na een chemokuur. We spreken dan van een tijdelijke menopauze. De definitieve menopauze zal desondanks eerder starten dan gemiddeld.
De volgende factoren hebben echter géén invloed op het begin van de overgang:
1. Eerste menstruatie
Steeds meer meisjes raken jonger ongesteld als we dat vergelijken met een aantal decennia geleden. Ongesteld worden op twaalf- of dertienjarige leeftijd is geen uitzondering meer. Het wil echter niet zeggen dat de menopauze ook eerder start dan een aantal decennia geleden. Vrouwen hebben tegenwoordig dus meer menstruatiecyclussen dan vroeger. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is namelijk al vrij lang stabiel. De eerste menstruatie lijkt hier dus geen invloed op te hebben.
2. Zwangerschap
We horen veel verhalen dat een of meerdere zwangerschappen invloed hebben op de start van de overgang. Dit is echter NIET het geval.
3. Borstvoeding
Ook horen we regelmatig dat het geven van borstvoeding impact heeft op de start van de overgang. We kunnen meegeven dat dit NIET het geval is.
4. Anticonceptie
Anticonceptie is enorm populair tegenwoordig. Steeds meer meiden en vrouwen gebruiken anticonceptie wat de menstruatie (tijdelijk) kan stoppen. Echter heeft dit geen invloed op de eicellen. Het proces tussen de eierstokken en eicellen zet zich dan ook iedere maand voort. Anticonceptie zal het begin van de overgang dus niet vooruit schuiven.
Overgang test; ben ik in de overgang?
Veel vrouwen vragen het zichzelf af. Ben ik in de overgang? Aan de hand van de volgende 10 vragen kun je nagaan of je in de overgang zit. Beantwoord je minimaal 6 vragen met ja, dan is de kans zeer groot dat je je in de overgang bevindt.
- Is je menstruatie onregelmatig tot zeer onregelmatig?
- Is je laatste menstruatie meer dan 12 maanden geleden?
- Heb je regelmatig last van opvliegers?
- Zweet je ’s nachts regelmatig?
- Heb je de laatste tijd regelmatig last van vermoeidheidsverschijnselen?
- Heb je de laatste tijd regelmatig last van stemmingswisselingen?
- Is de zin in seks afgenomen?
- Heb je last van een droge vagina?
- Heb je last van een droge huid of droge ogen?
- Ben je de laatste weken of maanden meerdere kilo’s aangekomen?
Overgang klachten
Vrijwel alle vrouwen die de menopauze naderen hebben overgangsklachten. Een aantal klachten tijdens de overgang komen zeer vaak voor, zoals opvliegers en transpiratie. Deze klachten worden veroorzaakt door veranderingen in de vrouwelijke hormoonhuishouding. Maar er zijn meer vaak gehoorde klachten tijdens de overgang. Wij zetten de 10 meest voorkomende symptomen tijdens de overgang op een rijtje:
- Opvliegers. Een opvlieger kenmerkt zich door een plotseling gevoel van warmte wat vaak maar even duurt. Een hogere temperatuur van het bovenlichaam is dan ook geen uitzondering. Opvliegers zijn doodnormaal en komen bij de meeste vrouwen in de overgang voor.
- Extra kilo’s. Helaas is een toename in kilo’s een veelvoorkomend gevolg van de overgang. De meeste vrouwen ontwijken de weegschaal dan ook graag gedurende de overgang. (meer tips om kilo’s te verliezen naar blog omtrent afvallen tijdens de overgang)
- Veranderende menstruatie. Een heftigere, onregelmatige of juist hele lichte menstruatie is niet opmerkelijk in de overgang. De hormoonhuishouding wordt nou eenmaal aangetast. Zorg ervoor dat het je niet af gaat schrikken, want dit is geheel normaal.
- Minder zin in seks. Het libido zakt tijdens de overgang. Je zult minder (seksuele) aantrekkingskracht van mannen voelen. Gelukkig hoeft een teruglopend libido niet direct een probleem te zijn binnen je relatie. Praat er samen over en ieder koppel kent tijden dat het verlangen naar elkaar minder groot is.
- Vermoeidheid. Misschien wel een van de grootste irritatiefactoren. Je voelt je futloos, hebt weinig kracht en er komt helemaal niets uit je lichaam. Het zorgt voor extra druk in je relatie, je werk en in je directe omgeving. Neem te allen tijde voldoende rust en probeer af en toe eens een stukje te wandelen of te fietsen.
- Transpiratie. Transpiratie, met name in de nacht, is een vaak gehoord probleem in de overgang. Dit kan nog vervelender zijn dan opvliegers. Vaak is transpireren onschuldig, maar een onregelmatige nachtrust is natuurlijk voor niemand prettig. Neem op tijd een glas water en probeer zo goed mogelijk en zo lang mogelijk te slapen.
- Droge huid. Een gezonde huid voelt vaak heel zacht en fijn aan. Tijdens de overgang wordt de huid vaak wat dunner en ruwer, waardoor je er helaas minder jong uit zal zien. Ook de vagina is vaak droger tijdens de overgang. Dit, in combinatie met een lager libido, zal je seksleven niet bevorderen.
- Stemmingswisselingen. Je gemoedstoestand is net een rollercoaster. Wisselingen in je stem zijn dan ook niet vreemd en kunnen in het begin lastig zijn voor je directe omgeving. Boze buien of juist emotionele toestanden kunnen regelmatig voorkomen.
- Duizelig zijn. Voel je je wat lichter in je hoofd of wat draaierig? Het zijn doorgaans normale klachten in de overgang. Gelukkig komt deze klacht niet heel vaak voor, want het kan tot zeer vervelende situaties leiden.
- Andere lichaamsgeur. Deo zal steeds minder effect hebben tijdens de overgang. Je lichaamsgeuren zijn namelijk wat anders dan normaal, maar vooral een stuk heviger. Probeer dus op de hygiëne te letten, zoals het douchen met zeep en gebruik toch wat vaker die deodorant.
Hoe overleef ik de overgang?
Er zijn een aantal algemene tips om de overgang te overleven, zodat je minder last ervaart. Zo is het verstandig om laagjes kleding te dragen en om goed op je eten te letten. Probeer bijvoorbeeld eens wat vaker gezond te eten. Zie ook het positieve in van de overgang of menopauze. Het is namelijk als het ware een nieuwe periode in je leven. Probeer er dus wat van te maken! Wat verder belangrijk is, is het vragen om begrip in je directe omgeving. Praat met je partner, vrienden en/of familie over de fase waarin je je bevindt. Zij kunnen je tegelijkertijd steunen in deze nieuwe fase. Mochten je klachten alsmaar erger worden, wacht dan niet langer en neem contact op met de huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Wanneer is de overgang voorbij?
Er is geen vast moment waarop we kunnen stellen dat de overgang definitief voorbij is. Net als wanneer begint de overgang. Het einde van de overgang is bijvoorbeeld ook per vrouw verschillend. De postmenopauze kan namelijk nog enkele jaren duren. De overgangsklachten duren meestal enkele jaren na de laatste menstruatie. In uitzonderlijke gevallen kunnen de klachten tot wel tien jaar aanhouden. Het is met name je eigen levensstijl die invloed heeft op het einde van de overgang. Hoe eerder je hormoonhuishouding weer in de perfecte balans is, hoe eerder de overgang ten einde zal zijn. Vermijd bijvoorbeeld veel suikers, overmatig alcoholgebruik en fastfood. Ze werken namelijk averechts en laten de hormonen juist in een rollercoaster. Eet bijvoorbeeld natuurlijke producten of gezonde vetten om een gebalanceerde hormoonhuishouding te stimuleren.
Afvallen in de overgang
Wanneer de overgang begint is het geen uitzondering dat je enkele kilo’s aan zal komen. Minder oestrogeen bevordert namelijk de toename in je gewicht. Het is vanzelfsprekend dat je hier niet op zit te wachten. Daarom willen we je helpen met afvallen in de overgang.
Focus jezelf bijvoorbeeld op de juiste, gezonde vetten en laat de slechte vetten achterwege. Om het tekort aan oestrogeen te compenseren, heb je die goede vetten en gezonde vetten nou eenmaal nodig. Deze vetten zitten bijvoorbeeld in kruiden, noten, avocado’s, maar ook in vette vis, zoals paling, zalm, makreel en natuurlijk de bekende haring.
Heb je in het verleden al verschillende diëten succesvol doorlopen? Helaas gaat die formule vaak niet op tijdens de overgang. Je beweegt bijvoorbeeld ook minder dan dat je in het verleden deed en je hebt op latere leeftijd minder calorieën nodig. Eet bijvoorbeeld meerdere kleine porties in plaats van enkele grote porties op een dag en zoek de juiste balans hierin.
Eet ook zeker voldoende groenten en probeer supplementen te vermijden. Supplementen bevatten bijvoorbeeld calcium wat het afvallen tegen kan werken.
Probeer alcohol zo veel mogelijk te vermijden. Het is niet gek dat je in een emotionele toestand de drang hebt naar een wijntje of een andere alcoholische versnapering. Drink wat vaker een glas water, citroensap of een kopje muntthee.
Zoek daarnaast hulp in je omgeving en stem jullie eetpatroon samen af. Dat werkt vaak makkelijker dan dat je alles alleen moet doen. Om jullie ook op weg te helpen, hebben we enkele digitale hulpmiddelen voor jullie uitgelicht. Het zijn vrij goedkope digitale programma’s die je helpen bij het afvallen in de overgang. Deze programma’s zijn zelfs goedkoper dan een éénmalig bezoek aan een dieetconsulent of voedingscoach. Als het aan ons ligt, zijn de volgende programma’s ideaal om die kilo’s te verliezen tijdens de overgang.
- Slank door de Overgang. Dit boek is speciaal gericht op het afvallen voor vrouwen boven de 40 jaar. Het helpt je zeer gericht om je buikvet definitief kwijt te raken. Als je vandaag nog bestelt, ontvang je zelfs enkele eenmalige bonussen en kun je het programma gewoon uitproberen, aangezien er een 30 dagen niet goed, geld terug garantie op zit. Bovendien heb je binnen enkele seconden toegang tot alles wat je nodig hebt.
- Overwin je Overgang. Dit e-book is eenvoudig te volgen en het legt je stap voor stap zeer praktisch uit hoe je binnen één maand val al je overgangsklachten af kunt komen. Binnen een maand zit je weer heerlijk in je vel. Het is tevens ontwikkeld door een echte overgangsexpert. Als je vandaag bestelt, krijg je niet alleen enkele bonussen én een 30 dagen niet goed, geld terug garantie, maar ook nog eens een flinke korting. Ideaal dus!
- NewStart Box. De NewStart Box is een afslankmethode voor vrouwen die zich in de overgang bevinden. Het is een voedingsbox voor negen dagen, inclusief e-coaching. Je krijt met deze box een slanker lichaam, een flinke dosis extra energie en je zit binnen een mum van tijd weer lekker in je vel. Onze lezers kunnen profiteren van 50% korting. Wees er echter snel bij, want het aantal boxen is gelimiteerd en gaan vrij hard!
- 50 Recepten in 30 Minuten. Indien je ook tijdens de overgang lekker zelf wilt blijven koken, dan is dit receptenboek ideaal. Met deze snelle recepten verlies je je kilo’s binnen enkele weken. Afvallen hoeft dus helemaal niet zoveel tijd en geld te kosten. Bij dit boek ontvang je tevens enkele bonussen, waaronder kant-en-klare boodschappenlijstjes en wekelijkse tips. Ook hier geldt weer 50% korting als je vandaag nog de recepten downloadt. Twijfel je? Geen zorgen, want uiteraard geldt hier ook altijd de 30 dagen niet goed, geld terug garantie.
- 20 Dagen Suikervrij. 20 Dagen Suikervrij is een compleet online dieet met 20 menu’s. Daarnaast ontvang je tijdelijk gratis de startersgids, 10 heerlijke gezonde lekkernijen en 10 suikervrije drankjes. Ook heb je altijd toegang tot een community met vergelijkbare vrouwen en ontvang je motivatieberichten en tips. Zoals je van ons gewend bent: een 30 dagen niet goed, geld terug garantie en een enorme korting!
- Overgangstransformatie. Hét programma om meer balans in je leven te krijgen. Het is misschien wel het programma der programma’s voor vrouwen in de overgang en is bovendien zeer compleet. Het zit vol met informatieve video’s en praktische (ontspannings)oefeningen en geschikt voor iedere vrouw in de overgang. Bovendien krijg je gratis video’s die gericht zijn op je ademhaling en eigen gedachtes. Je kunt de overgangstransformatie risicoloos uitproberen gezien de 30 dagen niet goed, geld terug garantie. Als je om wat voor reden niet tevreden bent of geen resultaat ziet, ben je er zo weer vanaf. Hoeveel heb jij er voor over om van je stress, depressies en overige overgangsklachten af te raken?
Menoxium kopen
We krijgen regelmatig de vraag van vrouwen waar ze menoxium kunnen kopen. Menoxium is een voedingssupplement wat een natuurlijke ondersteuning biedt tijdens overgangsverschijnselen. Het helpt bijvoorbeeld bij opvliegers, nachtelijk transpireren en bij prikkelbare gevoelens. De supplementen zijn 100% natuurlijk en brengen de hormoonhuishouding verder in balans. Bovendien zijn ze vrij van gluten, zuivel en gelatine.
De volgende menoxium wordt gratis thuisbezorgd, bevat een 30 dagen niet goed, geld terug garantie en worden discreet verpakt. De supplementen bevatten een lange houdbaarheidsdatum én onderstaande menoxium biedt de laagste prijsgarantie!
- 1 maand voorraad Menoxium
- 3 maanden voorraad Menoxium (bestel 2 en krijg 1 maand gratis) –> meest gekozen!
- 6 maanden voorraad Menoxium (bestel 4 en krijg 2 maanden gratis)
Meer lezen over de overgang? Bekijk onze speciale blogsectie en lees meer over wanneer begint de overgang, de hele situatie en meer.