Het kan voorkomen dat je last krijgt van urine incontinentie. Wanneer je hier mee te maken krijgt, kun je je plas doorgaans niet ophouden of verlies je urine zonder dat je dat op dat moment wilt. Bij veel mensen kan het uiteindelijk tot veel onzekerheid leiden wat natuurlijk erg vervelend is. In dit artikel gaan we je meer vertellen over urine-incontinentie / urineverlies. Zo leggen we de betekenis uit, vertellen we meer over de symptomen en de oorzaken en gaan we je meer vertellen over een mogelijke behandeling in de vorm van een supplement, namelijk Confitrol24.
Confotrol24 liever direct online bestellen?
>>> Bestel direct op confitrol24.com!
Urine-incontinentie betekenis
We krijgen vrij regelmatig wat urine-incontinentie nu precies is en wat de betekenis hiervan exact is. We proberen je dit zo goed mogelijk uit te leggen. De betekenis van urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine en/of ontlasting. Een veelvoorkomend geval is wanneer je je plas niet kunt ophouden of dat je vrijwel uit het niets en ongewild urine verliest. Dit kan variëren van enkele druppels tot een forse plas. Wanneer je hier last van hebt, functioneren je bekkenbodemspieren niet meer volledig zoals deze zouden moeten doen. Daarnaast zijn er verschillende overige oorzaken die ten grondslag kunnen liggen, maar daar vertellen we je later in dit artikel meer over. Het kan in ieder geval op alle leeftijden voorkomen, maar toch zie je het vooral bij ouderen. Het aantal mensen dat hiermee te maken krijgt, is behoorlijk. In Nederland gaat het om zo’n 40% van de vrouwen en ongeveer 10% van de mannen.
Urineverlies kan overigens geen kwaad, maar is uiteraard wel ontzettend verveling. Schaamte en onzekerheid zijn gevoelens die vaak naar boven komen. Veel vrouwen zijn bijvoorbeeld angstig dat anderen het kunnen ruiken. Het kan voorkomen dat je vervolgens, bewust of onbewust, mensen gaat vermijden of dat je liever thuis blijft in de buurt van het toilet.
Verschillende vormen van incontinentie / ongewild urineverlies
Er bestaan diverse vormen van incontinentie. Er zijn voorbeelden van vrouwen die eens in de maand enkele druppels urine verliezen, maar er zijn ook voorbeelden waarbij men vrijwel dagelijks een plas urine verliest. In de meest erge gevallen komt het voor dat men de urine en/of ontlasting helaas niet kan ophouden overdag en/of in de nacht. Het is dan ook belangrijk om goed te achterhalen om welke vorm van incontinentie het gaat, zodat je behandeling zo goed mogelijk kan worden afgestemd. We hebben een aantal verschillende vormen van incontinentie hieronder uitgelicht.
1. Stressincontinentie
Stressincontinentie, soms ook wel inspanningsincontinentie genoemd, is wanneer je urine verliest bij een verhoogde buikdruk. Je ervaart bij deze vorm van incontinentie geen problemen bij het plassen, maar je verliest wel ongewild urine wanneer je moet lachten, niesen, hoesten of wanneer je iets tilt of plotseling opstaat. Bij dergelijke bewegingen wordt de druk in de buikholte namelijk verhoogd en door deze druk wordt urine uit de blaas geperst en verlies je dus ongevraagd en zonder aandrang urine. Het komt met name voor bij vrouwen na de zwangerschap. Simpelweg omdat de bekkenbodemspieren zijn verzwakt of wat zijn uitgerekt en hierdoor sluiten deze spieren de plasbuis niet goed genoeg af. Bij mannen kan het echter ook voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie aan de prostaat.
2. Urge-incontinentie
Urge-incontinentie, ook wel aandrangincontinentie genoemd, is een vorm van incontinentie waarbij je ongewild urine verliest door een plotselinge, niet te onderdrukken aandrang. Zowel vrouwen als mannen kampen met deze vorm van incontinentie en het kan echt uit het niets ontstaan. Je moet vrij regelmatig plassen, maar vaak zo plots dat je te laat op het toilet bent. De hoeveelheid urine die je verliest kan per keer en per persoon verschillen.
3. Mixed incontinentie
Mixed incontinentie, ook wel gemengde incontinentie genoemd, is een vorm van aandrang- en inspanningsincontinentie. Iemand kan bijvoorbeeld vrij plotseling heel nodig moeten plassen, maar het kan ook voorkomen dat je enkele druppels urine verliest als je bijvoorbeeld in de lach schiet.
4. Overloopincontinentie
Overloopincontinentie is een combinatie van een blaasprobleem en een probleem met het afsluitmechanisme van de blaas. De blaas heeft in zo’n geval een verminderde samentrekkingskracht. Je kunt veel minder goed persen en daardoor zal de blaas de urine minder goed afvoeren. Het gevolg is dat er na het plassen steeds meer urine in de blaas achterblijft. Aangezien de blaas enorm wordt uitgerekt, is samentrekken vrijwel onmogelijk en kan urine niet meer worden geloosd. Het kan voorkomen dat je vervolgens helemaal niet meer kunt plassen. Deze vorm van incontinentie komt met name voor bij wat oudere mannen met een vergrote prostaat. Het kan een hele vervelende manier van incontinentie zijn, aangezien de druk in de nieren flink kan oplopen en eventueel schade aan de nieren kan worden opgelopen.
5. Reflexincontinentie
Reflexincontinentie is een bijzondere vorm van incontinentie. Je voelt zelf namelijk helemaal geen prikkel om te plassen en je kunt ook niet bewust plassen. De blaas leidt namelijk een eigen leven en leegt zich op verschillende momenten. Dit kan ook gebeuren als je bijvoorbeeld over een drempel rijdt. De oorzaak van reflexincontinentie ligt bij een onderbreking van de zenuwbanen in het ruggenmerk of de hersenen.
6. Functionele incontinentie
De laatste vorm van incontinentie die we uitlichten is functionele incontinentie. Het is een vorm van ongewild urineverlies zonder dat er een afwijking aan de blaas of urinewegen ten grondslag ligt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen als iemand zeer slecht ter been is. De oplossing hiervoor is dan helaas ook vaak niet zo eenvoudig.
Confotrol24 direct online bestellen?
>>> Bestel direct op confitrol24.com!
Symptomen
Incontinentie begint doorgaans met een vrij klein ongemak. Zonder dat je het verwacht verlies je plotseling enkele druppels urine nadat je bijvoorbeeld hebt gelachen of gehoest. Of je krijgt bijvoorbeeld uit het niets een enorme aandrang om te gaan plassen, maar je haalt het toilet helaas niet. Als dit meer dan één keer gebeurt, is de kans groot dat men onzeker wordt. Soms kan dat er zelfs toe leiden dat men minder vaak de deur uit gaat. Begrijpelijk, maar niet nodig.
De symptomen van verschillende vormen van urine-incontinentie / ongewild urineverlies:
- Inspannings- of stressincontinentie: je verliest urine bij het lachen, hoesten, springen of tillen.
- Aandrangincontinentie: je voelt plotseling een niet te onderdrukken aandrang om te plassen.
- Gemengde incontinentie: je hebt zowel inspannings- als aandrangincontinentie. Deze vorm komt veel voor bij ouderen.
Oorzaken ongewild urineverlies
Urine-incontinentie of ongewild urineverlies kan ontstaan zonder duidelijke redenen. Toch kunnen er ook weldegelijk verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals de onderstaande oorzaken:
- Overgewicht
- Zwangerschap
- Bevalling
- Zwaar hoesten
- Overgang
- Operaties
- Medicijngebruik
- Stress
- Psychische oorzaken
- Ouderdom
- Verstoppingen
- Visuele beperkingen
- Ziektes
- Ongezonde levensstijl
- Verschillende ziektes
Urine-incontinentie behandeling
Urine-incontinentie kan ontzettend vervelend zijn, maar is gelukkig in vrijwel alle gevallen goed te behandelen. Zo kun je aan de hand van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen én weer te ontspannen. Daarnaast zou je in staat moeten zijn om te leren om bewust een plotselinge verhoging van de buikdruk op te vangen. Op deze manier kun je deze incontinentie vaak verminderen of in het beste geval zelfs helemaal verhelpen. In enkele gevallen is een operatie nodig, maar dan heb je dankzij de juiste oefeningen doorgaans een betere uitgangspositie. Des te beter je conditie en de functie van de bekkenbodemspieren, des te sneller je zal herstellen.
Naast de eventuele onderzoeken van een arts om een correct beeld van de oorzaak te kunnen opstellen, wordt doorgaans een behandelplan opgesteld. De volgende behandelingen kom je vaak tegen als het gaat om een urine-incontinentie.
- Medicatie: medicijnen die ervoor zorgen dat je minder vaak hoeft te plassen of dat het aantal ongewenste plasmomenten afneemt. Een voorbeeld hiervan is Confitrol24. Op onze website hebben we tevens een uitgebreide Confitrol24 review geschreven.
- Bekkenfysiotherapie: tijdens deze vorm van fysiotherapie leer je hoe je je bekkenbodem én omliggende spieren kunt aanspannen.
- Operatie: in sommige gevallen is een operatie nodig om urine-incontinentie goed te kunnen behandelen.
Confotrol24 direct online bestellen?
>>> Bestel direct op confitrol24.com!