Wanneer je partner is vreemdgegaan, dan kun je daar een lange tijd veel last van hebben. Je zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen kan behoorlijk aangetast zijn. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dit precies komt, wat je hier tegen kunt doen om er weer bovenop te krijgen en het belangrijkste: hoe je je zelfvertrouwen weer terug kunt krijgen na het vreemdgaan van je partner.
Liever direct aan de slag met je zelfvertrouwen?
>>> Start dan vandaag nog met de online cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen‘!
Waarom het zelfvertrouwen wordt aangetast na het vreemdgaan van de partner
De persoon waar je al die tijd, soms wel jaren, van hebt gehouden en die je al die tijd voor 100% hebt vertrouwd, heeft je bedrogen. Hij is vreemdgegaan en het vertrouwen in hem of haar is volledig weg. Volkomen te begrijpen en volkomen logisch wanneer je per direct de relatie beëindigt. Maar waarom tast het eigenlijk je zelfvertrouwen aan?
Allereerst komt dat omdat je relatie of huwelijk voor een groot deel bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Al die tijd heb je iemand gehad die er voor je was, van je hield en dat heeft een positieve werking op de mens. Als je er even doorheen wat, was er altijd iemand die je er weer bovenop kon helpen. Nu is dat gevoel weg en het zelfvertrouwen lijdt daar helaas onder.
Ten tweede is dat je enorm bent gaan twijfelen aan jezelf en aan je eigen kwaliteiten. Waarom is hij/zij vreemdgegaan? Ben ik niet mooi en knap genoeg of zijn er andere eigenschappen waar hij of zij niet mee kon omgaan en daarom vreemdgaat? Je hebt dus het idee dat je iets verkeerds doet of dat je onderdoet voor iemand, aangezien je vriend of vriendin of man of vrouw iemand anders boven jou heeft verkozen. Als gevolg kun je het gevoel ervaren dat je jezelf geen stuiver meer waard vindt. Je zit na zo’n situatie vol met twijfels en onzekerheden en waarschijnlijk stel je jezelf voortdurend een of meer van de volgende vragen:
- Heb ik onlangs iets verkeerd gedaan?
- Doe ik onder voor een ander?
- Wat heeft iemand anders dat ik niet heb?
- Ben ik wel aantrekkelijk genoeg?
- Was ik al die tijd slecht in bed?
- Ben ik een slechte partner geweest?
- Was onze relatie dan écht zo slecht?
- Hoe had ik dit allemaal kunnen voorkomen?
- Had ik dit niet eerder kunnen zien aankomen?
- Ben ik niet lief en zorgzaam genoeg geweest?
Vreemdgaan verwerken
Vrijwel direct nadat je weet dat je partner is vreemdgegaan, komt de eerste schok. De eerste periode zal je logischerwijs van slag zijn. Dat duurt bij de een nu eenmaal langer dan bij de ander. Als je de grootste klap te boven bent, wordt het tijd om weer aan jezelf en aan je zelfvertrouwen te werken. Voor je dat allemaal kunt verwerken, is het cruciaal dat je beseft dat je de komende tijd een aantal verschillende fases door zal lopen. Pas in de allerlaatste fase is er ruimte om écht aan jezelf te gaan werken. Het proces van verwerken kost nu eenmaal tijd en is nodig om er weer volledig bovenop te komen. Geef jezelf ook zeker de tijd die je nodig hebt en probeer langzaamaan weer rustig vooruit te kijken.
Fases die je moet doorstaan na het vreemdgaan van je partner
Je kunt de fase die je moet doorstaan nadat je partner is vreemdgegaan grofweg indelen in zes verschillende fases. De zes verschillende fases hebben we hieronder uitgelicht.
1. Volledig in shock
Nadat je erachter bent gekomen dat je partner is vreemdgegaan, verkeer je allereerst volledig in shock. In vrijwel alle gevallen zie je dit totaal niet aankomen en dat maakt de shock extra groot. Toch reageert iedereen anders in een dergelijke situatie. Waar de een geen idee heeft wat te doen en meteen wegloopt en alleen wilt zijn, kan een ander heel boos reageren en in woede uitbarsten.
2. Ongeloof
Nadat de grootste shock achter de rug is, komt de fase van ongeloof. Enkele dagen later kun je je waarschijnlijk nog steeds niet voorstellen dat dit jou is overkomen. Waarom is dit je overkomen? En is het allemaal wel echt? Je kunt er met je hoofd absoluut niet bij.
3. Controlfreak
Je hebt de fase van ongeloof inmiddels achter je gelaten en je hebt geaccepteerd wat er gebeurd is. Toch ben je nog veel bezig met de situatie en wil je misschien wel alles te weten komen. Waar is het gebeurd? En met wie? En hoe? De vraag is echter of je deze details allemaal wel zou willen weten of dat je je misschien extra verdrietig gaat voelen nadat je dit te weten bent gekomen. Hier zitten veel individuele verschillen, maar vraag het jezelf eens goed af. Misschien blijf je anders wel voor altijd zitten met die vragen, maar misschien ga je juist die situatie keer op keer visualiseren, wat je ook niet wilt.
4. Wraakgevoelens
Op een gegeven moment is het menselijk dat er wraakgevoelens gaan optreden wanneer je partner is vreemdgegaan. Je zou hem of haar graag op de een of andere manier willen terugpakken, maar wel op een ‘normale’ manier. Belangrijk is dat je ook weer niet te veel stennis schopt, want dat maakt alles alleen maar erger.
5. Liefdesverdriet
Enige tijd later komt diep van binnen het besef wat je partner je heeft aangedaan. Het zal tussen jullie nooit meer worden hoe het vroeger was. Je zou deze fase kunnen kenmerken als liefdesverdriet. Ieder persoon die last heeft van liefdesverdriet reageert hier weer anders op. Sommigen huilen de hele dag en anderen nemen het er eens extra van in het weekend door een biertje of wijntje extra te drinken. Vaak wordt er afleiding gezocht om maar niet aan je partner te hoeven denken.
6. Acceptatie
Nadat je de vorige fases hebt doorgelopen, is het eindelijk tijd om alles te accepteren en een plekje te geven. Het leven gaat immers door en het is zonde van je tijd en energie om in het verleden te blijven hangen. Dat zal je eigen zelfvertrouwen ook niet ten goede komen. Vanaf dit moment pak je weer de controle over je leven!
Zelfvertrouwen terugwinnen na vreemdgaan partner – Tips
Om je zelfvertrouwen terug te winnen na het vreemdgaan van je partner hebben we een aantal tips opgesomd. De tips om je zelfvertrouwen weer terug te winnen, kun je hieronder vinden.
1. Zoek afleiding in positiviteit en enthousiasme
Ieder mens heeft wel een aantal passies of hobby’s waar hij of zij positiviteit en enthousiasme uit halen. Probeer in dergelijke zaken afleiding te zoeken en focus je hier op. De kans is groot dat je hier veel voldoening uit haalt wat je zelfvertrouwen ten goede komt.
2. Positieve affirmaties
Een affirmatie is een zinnetje wat je continu tegen jezelf zegt en wat je langzaamaan gaat geloven naarmate je het maar blijft herhalen. Voor sommigen komt dit misschien zweverig over, maar het kan je écht helpen om meer zelfvertrouwen op te doen. Som een aantal positieve kenmerken of eigenschappen van jezelf op en herhaal deze bijvoorbeeld iedere ochtend en avond. Enkele voorbeelden zijn:
- Ik accepteer mezelf zoals ik ben
- Doorzetten is waar ik goed in ben
- Ik zie er sterk en gezond uit
- Etc.
3. Kijk naar de toekomst
Het is vaak makkelijk om in het verleden te blijven hangen, maar probeer jezelf eens uit te dagen en naar de toekomst te kijken. Waar zie je jezelf staan over 3,5 of 10 jaar? En komt dat overeen met wat je zou willen? Probeer een aantal doelen te formuleren, inclusief tussenstappen, die je graag zou willen behalen in een bepaalde periode. Iedere tussenstap is een succes op weg naar jouw uiteindelijk doel in de toekomst.
4. Sta stil bij de mooie dingen in het leven
Wanneer je zo nu en dan stil staat bij de kleine, mooie dingen in het leven, dan ga je het leven leren waarderen. Je gaat jezelf automatisch beter voelen en je gaat positiever denken. Een mooi voorbeeld is wanneer je vlak voor het slapen denkt aan alle mooie dingen van die dag. Het kunnen hele kleine en simpele dingen zijn, maar je gaat ongetwijfeld positiever slapen.
Zou je graag wat meer artikelen willen lezen over liefdesverdriet en relevante onderwerpen? Houd onze website dan goed in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je geen enkele update meer hoeft te missen.