Ben je momenteel bezig met het keto dieet en twijfel je of je polyolen nu juist wel óf juist niet mag nuttigen? In dit artikel gaan we daar uitgebreid antwoord op geven of deze suikervervangers wel zo goed voor je zijn. Daarnaast vertellen we je precies wat polyolen zijn, wat het verschil is met ‘normale’ suikers en of je ze dus kunt eten tijdens een keto dieet of koolhydraatarm dieet. Na het lezen van dit artikel heb je als het goed is antwoord gekregen op de volgende vragen:
- Wat zijn polyolen?
- Wat is het verschil tussen polyolen en suikers?
- Kun je polyolen nuttigen tijdens het afvallen of tijdens een dieet?
Liever meteen aan de slag met een goed én efficiënt programma, inclusief verschillende heerlijke recepten?
>>> Voor het keto dieet: Ga voor de Keto Revolutie, inclusief keto recepten!
>>> Voor het koolhydraatarm dieet: Ga voor het Koolhydraatarm programma!
Suikers en Zoetstoffen
Voor we je exact vertellen wat polyolen zijn, leggen we je voor het gemak eerst even het verschil uit tussen suikers en zoetstoffen. Zoetstoffen zijn dus hele andere stoffen dan suikers, echter worden ze wel beide toegevoegd aan gerechten om ze van meer smaak te voorzien. Als we specifiek gaan kijken naar de zoetstoffen, dan kunnen we hierin onderscheid maken in intensieve en niet-intensieve zoetstoffen. Het verschil zit hem in de samenstelling van de zoetstoffen. De intensieve zoetstoffen kunnen door iedereen gegeten worden en hebben verder geen bijwerkingen tot gevolg. Het voordeel is dat deze zoetstoffen géén calorieën bevatten. Deze intensieve zoetstoffen vindt je in producten als alcohol, jam, sauzen, zoetjes, ontbijtgranen, soep, frisdranken, zuivelproducten, snacks en vruchtendranken.
Wat zijn Polyolen?
Aan de andere kant hebben we de niet-intensieve zoetstoffen. Dit zijn de polyolen. Polyolen zoeter dan ‘normaal’ suiker en zorgen voor minder calorieën. De meest bekende polyolen zijn Stevia, erythritol, xylotol, isomalt, maltitol en sorbitol. Deze niet-intensieve zoetstoffen worden bijvoorbeeld veel gebruikt in kauwgom, snoep, chocolade en ijsjes. Polyolen zijn dus zoetstoffen die gemaakt zijn op basis van suiker, maar zelf géén suikers zijn.
Wat doen Polyolen met je lichaam?
Er zijn mensen die bewust producten kopen met polyolen, omdat ze minder calorieën bevatten dan producten met bijvoorbeeld tafelsuiker. Op zich geen gekke gedachte, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden als het gaat om polyolen. Het gaat dan met name om de hoeveelheid. Op de meeste verpakkingen waarin polyolen verwerkt zitten, staat namelijk aangegeven dat het maximale aantal gram écht op 40 gram ligt. Dit komt omdat polyolen nauwelijks worden opgenomen door je dunne darm. Dit is dan ook direct de reden dat polyolen nauwelijks energie opleveren en zo in je dikke darm terecht komen.
Het is ook weer niet zo dat je helemaal geen producten mag gebruiken waarin polyolen zitten. Kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad voor het menselijk lichaam. Ook voor je gebit zijn polyolen beter dan reguliere suikers en het gaat tandbederf dan ook tegen. Bovendien kunnen producten met polyolen zorgen voor een aantal gezondheidsvoordelen, zoals je gewicht. Maar let er dus wel op dat deze producten voor minder energie zorgen dan producten met bijvoorbeeld tafelsuiker.
Polyolen en het keto dieet
Je weet inmiddels dat polyolen dus minder calorieën bevatten dan de suikers die je gewend bent. Om te weten of het geschikt is tijdens het keto dieet of tijdens een koolhydraatarm dieet, dienen we te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten. Het antwoord is: het kan, maar met mate! In een keto dieet of een koolhydraatarm dieet worden polyolen, maar ook andere zoetstoffen, niet opgeteld bij de totale voedingswaarden. Ze hebben namelijk geen effect op de bloedsuikerspiegel of de hoeveelheid glucose die in het bloed wordt aangemaakt. Je kunt polyolen dus nuttigen tijdens het keto dieet, maar let heel goed op de hoeveelheden en dat wil dus niet direct zeggen dat ze gezond zijn.
Nadelen van Polyolen
Polyolen zijn dus niet per se slecht voor je als je de inname beperkt, maar het wil dus ook niet zeggen dat ze gezond zijn of dat we ze nu aanbevelen. Om af te vallen tijdens het keto dieet, raden we je aan om zoveel mogelijk échte keto recepten te eten. Überhaupt is het eten van suikers geen geweldig idee als je kilo’s wilt verliezen. Ook zijn er een aantal bekende nadelen van polyolen:
- Ze worden niet tot nauwelijks opgenomen in je dunne darm, waardoor ze linea recta in de dikke darm terecht komen. Hier worden ze vervolgens omgezet in bacteriën en deze bacteriën kunnen vervolgens diarree tot gevolg hebben.
- Als je veel light producten gebruikt in je dagelijkse leven, is de kans groter dat je een grotere hoeveelheid binnen krijgt.
- Het is vrij onnatuurlijk om deze stoffen binnen te krijgen.
Polyolen en zoetstoffen
Als je toch een keer verlangt naar een heerlijke cake of een stukje gebak met zoetstof tijdens je keto dieet of koolhydraatarm dieet, dan raden we je om scherp te zijn van welke bron de zoetstof afkomstig is. Zoals we in het begin van het artikel al verteld hebben, zijn er niet-intensieve zoetstoffen (polyolen) en intensieve zoetstoffen. Beide zoetstoffen worden zowel in de fabriek gemaakt, maar er zijn ook zoetstoffen die op een plantaardige manier geproduceerd worden. Ons advies is om naar het laatste te kijken.
Welke zoetstoffen wel gebruiken?
Gebruik dus géén kunstmatige zoetstoffen om fabriekssuikers, maar ga voor zoetstoffen als Stevia en erythritol die gemaakt zijn uit planten en bomen en dus via natuurlijke fermentatie gewonnen worden.
Op onze website lees je nog veel meer over het keto dieet. Bekijk bijvoorbeeld eens onze laatste recepten of start vandaag zelf nog met het keto dieet!