In dit blogartikel gaan we in op de verschillen en overeenkomsten tussen een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet.
Het ketogeen dieet
Het ketogeen dieet is niet per se iets nieuws. Dit dieet bestaat al tientallen jaren, maar is de afgelopen jaren gemoderniseerd. In de vorige eeuw volgden mensen dit dieet om epilepsie tegen te gaan. Met name in Amerika is het ketogeen dieet ontzettend populair geweest, aangezien ze erachter zijn gekomen dat het niet alleen geschikt is voor het tegengaan van epilepsie, maar dat je aan de hand van zo’n dieet ook kunt afvallen.
Hoe werkt het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet is later gekomen dan het meer bekende koolhydraatarme dieet. Waar de doorsnee mens zijn of haar energie uit koolhydraten haalt, eet je bij een ketogeen dieet vooral veel vetten en weinig koolhydraten. Het verschil met een koolhydraatarm dieet is dat je hierbij helemaal geen koolhydraten eet.
We noemden al dat een doorsnee mens normaliter zijn energie haalt uit koolhydraten, maar wat als je die niet of nauwelijks eet?
Je lichaam gaat dan over tot vetverbranding om aan voldoende energie te komen. De vetten die je lichaam binnenkrijgt worden afgebroken en dit worden dan ‘ketonen’ genoemd. Zij vormen dan de belangrijkste energiebron van het lichaam. Het hele proces noemen we ‘ketose’ of ‘in ketose raken’.
Wat is Ketose?
Ketose is het proces van het verbranden van vetten naar ketonen. Dit gebeurt als je geen koolhydraten eet bij een koolhydraatarm dieet of wanneer je dagelijks minder dan 45 gram koolhydraten eet bij een ketogeen dieet.
Na hoeveel dagen in ketose?
Normaal gesproken kun je na zo’n 35 uur na je start al in ketose raken. Echter gebeurt dit bij de meeste deelnemers aan een ketogeen dieet na zo’n twee dagen.
Voeding bij koolhydraatarm dieet en ketogeen dieet
Het niet innemen van koolhydraten is niet voor iedereen zomaar even weggelegd, aangezien in veel dagelijkse producten koolhydraten zitten. Zelfs in fruit en bepaalde groentes zitten koolhydraten. Maar de bekendse producten zijn voor de meesten brood, aardappels, rijst en pasta. Je eetpatroon en porties bestaan voornamelijk uit vette voeding.
We delen een aantal producten die je juist goed kunt eten tijdens een koolhydraatarm of ketogeen dieet:
- Biefstukreepjes
- Kwark
- Taart, op basis van het juiste meel én veel slagroom
- Olijfolie
- Eieren
- Kipfilet
- Vettige haring
- Ongezouten noten
- Oude kaas
- Avocado
- Knakworstjes en rookworst
We noemden ook al even dat je beter geen fruit en zelfs bepaalde groentes beter niet kunt eten. De bekendste groentes die je beter niet kunt eten tijdens een koolhydraatarm dieet en ketogeen dieet:
- Erwtjes en worteltjes
- Mais
- Bietjes
Voor wie is een koolhydraatarm dieet of ketogeen dieet?
Ga niet zomaar 1,2,3, beginnen aan een koolhydraatarm dieet of ketogeen dieet, aangezien je lichaam veel bekende producten voorlopig niet zal binnenkrijgen. Advies is om enkel te starten wanneer je meerdere kilo’s te zwaar bent. Ga hierbij bijvoorbeeld uit van een BMI van 27,5 en hoger. Ben je niet zo ervaren met een dieet, schakel dan de hulp in van een expert op het gebied van het keto dieet.
Al duizenden mensen gingen je voor.
Meer lezen over het ketogeen dieet doe je op onze website!