Wanneer je tegenwoordig op een zondag naar buiten kijkt, dan zie je de nodige wielrenners op de weg. Maar ook recreatieve fietsers gaan er steeds vaker op uit. Dat beeld past eveneens bij het beleid van de overheid als het gaat om meer mensen op de fiets. Steeds meer fietsers, van beginners tot aan gevorderden, gebruiken een draadloze fietscomputer op de fiets. In dit artikel gaan we je meer vertellen over deze fietscomputers. Zo delen we wat het nu precies is en wat je er nu eigenlijk allemaal mee kunt. Bovendien geven we je een aantal tips wanneer je op het punt staan om een draadloze fietscomputer aan te schaffen.
Wat is een draadloze fietscomputer?
Waar je in het verleden een fietscomputer moest verbinden aan je fiets met een draadje, is dat tegenwoordig niet meer nodig. De laatste jaren zijn er steeds meer fabrikanten die draadloze exemplaren hebben ontwikkeld. Met deze draadloze verbinding worden alle gegevens via een GPS-sensor verzonden naar de computer. Het grote voordeel van een draadloze variant is dat deze veel eenvoudiger te monteren zijn. Daarnaast zien ze er een stukje professioneler en netter uit. Wanneer je deze zelf installeert, wat overigens prima zou moeten kunnen, is het de bedoeling om deze op het stuur te plaatsen en na het fietsen weer mee te nemen. Tegenwoordig komen er ook steeds meer luxere en geavanceerde modellen op de markt met diverse accessoires. Dit zie je dan ook weer terug in de prijs.
Welke informatie krijg ik na mijn fietsrit te zien?
Met een fietscomputer kun je een route naar wens fietsen, maar je kunt er uiteraard nog véél meer mee doen. Een veel gebruikte statistiek is de (gemiddelde) snelheid tijdens een rit. Zo kun je voor ieder deel van de rit zien wat de gereden snelheid is. De wat meer gevorderde fietsers koppelen de digitale fietscomputer ook aan een app om nog meer inzichten te krijgen. De gereden routes kunnen overigens ook weer gebruikt worden als inspiratie voor nieuwe routes.
Tips bij het aanschaffen van een fietscomputer
Bij het aanschaffen van een (digitale) fietscomputer komt best wel het een en ander kijken. Er zijn namelijk diverse aanbieders en merken die weer verschillende modellen van verschillende prijsklassen aanbieden. Ga dus eerst bij jezelf te rade hoe groot je budget is. Het kan zijn dat je maximaal een paar tientjes over hebt voor een fietscomputer, maar dit kan ook oplopen tot enkele honderden euro’s wanneer fietsen of wielrennen een van je grootste hobby’s is. Na het bepalen van je maximale budget is het verstandig om na te denken welke functionaliteiten je wenst te hebben. Wanneer uitsluitend de navigatie en de gereden snelheid voor jou van belang zijn, dan ga je in een ander segment zoeken dan iemand die meer geavanceerde statistieken wilt zien.
Verder raden we je aan om na te denken over mogelijke koppelingen met andere apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen met een app of de koppeling met een externe hartslagmeter. Een aantal andere zaken om over na te denken zijn de grootte, het gebruiksgemak, batterijduur en de wijze van opladen. Schrijf per onderdeel op hoe belangrijk deze voor je zijn en ga vervolgens gericht op zoek naar de beste fietscomputer die aan je wensen en behoeften voldoet.
3 populaire fietscomputers
Hieronder hebben we drie zeer populaire fietscomputers op een rijtje gezet waarbij we de diverse voor- en nadelen per fietscomputer in kaart hebben gebracht.
1. Sigma BC 9.16 ATS
De Sigma BC 9.16 ATS is een betrouwbaar en robuust model en staat bekend om de eenvoudige besturing. Je hebt hem ook nog eens in een mum van tijd op je stuur gemonteerd. Het is verder een relatief klein model en heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. Wanneer je op zoek bent naar een fietscomputer voor een mooie prijs die wel de benodigde functionaliteiten heeft, dan is dit een verstandige keuze. Het enige nadeel kan zijn dat het signaal zo nu en dan storend kan zijn wanneer je deze gebruikt op een e-bike.
2. Garmin 1030 Plus
Wanneer fietsen of wielrennen een van je grootste hobby’s is en wanneer je veel waarde hecht aan een fietscomputer, dan kan de Garmin 1030 Plus geschikt zijn voor je. Het is een van de duurdere modellen, maar dan heb je ook wat. Een modern model met touchscreen en talloze functionaliteiten. Naast de snelheid wordt zelfs je hartslag, cadans én zuurstofopname gemeten en het is dan ook niet voor niets dat dit model zo populair is onder een bepaalde doelgroep. Bovendien gaat de accu ook langer mee dan de meeste modellen.
3. Cateye Velo VT230W
De Cateye Velo VT230W is een van de meest compactere en stijlvollere varianten van Cateye. Geroemd om zijn eenvoud met toch de nodige aanvullende functionaliteiten en gegevensinzichten. Zeer gemakkelijk te plaatsen op de fiets en een mooie functie is het inzicht in calorieverbruik. Het nadeel is dat de sensoren niet via Bluetooth te koppelen zijn.