We krijgen steeds vaker de vraag of (gedroogde) vijgen gezond zijn. Vandaar dat we deze vraag in dit artikel uitgebreid gaan behandelen. Vijgen staan normaal gesproken niet bij iedereen op het wekelijkse of dagelijkse boodschappenlijstje. Misschien is dat na het lezen van dit artikel wel anders wanneer je volledig op de hoogte bent van de gezondheidsvoordelen. Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van onderstaande punten:
- Wat zijn vijgen?
- Zijn (gedroogde) vijgen gezond?
- Hoe kun je ze drogen?
- Op welke manier eet je vijgen?
- Hoe kun je vijgen het beste bewaren?
Tip: kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor heerlijke gezonde en gevarieerde recepten?
>>> Download dan de Afslank Receptenbijbel!
Wat zijn vijgen?
Vijgen zijn de vruchten die afkomstig zijn van de bomen van het zogenaamde geslacht Ficus. De vijgenboom, waar een vijg dus aan groeit, wordt ook wel de Focus Carica genoemd. Een vijg behoort wel tot de categorie ‘schijnvruchten’, aangezien ze uit de bloemen en de bodem van de bloemen worden gevormd. Vijgen zijn doorgaans lichtgroen tot paars van kleur en het leuke aan een vijg is dat iedere kleur ook zo zijn eigen smaak heeft. De vruchtvlees in een vijg is vaak licht van kleur, namelijk wit of lichtroze. Het zijn hele zoete vruchten en bevatten relatief veel suiker in vergelijking met de meeste andere vruchten.
Vijgen zijn overigens niet iets van de laatste jaren. De vijgenbomen bestaan namelijk al zeer lang. In de tijd van de dinosauriërs bestonden er al wilde vijgenbomen en duizenden jaren geleden werd deze vrucht al geteeld in Azië. Met name door het zoete karakter wordt een vijg vaak als een heerlijke lekkernij gezien. Wat voor invloed deze zoete vrucht op de algehele gezondheid heeft, lees je verderop in dit artikel.
Gedroogde vijgen
Gedroogde vijgen zijn ideaal wanneer je snoep, dat doorgaans vol zit met suikers, wilt vervangen voor iets gezonds. Gedroogde vijgen zijn vaak net zo zoet als het meeste snoepgoed én je kunt ze het hele jaar eten. Als je enkel de allerbeste kwaliteit wilt hebben, dan ga je deze in de laatste maanden van het jaar en begin januari vinden. Het is een ideaal tussendoortje, aangezien het rijk is aan kalium, calcium en vitamine A en B. Daarnaast heeft het een positieve werking op de spijsvertering vanwege het hoge gehalte aan vezels en is het goed voor je huid en de stofwisseling.
Hoe droog je ze?
De meeste consumenten kopen vijgen vers. Bijvoorbeeld in de supermarkt of op de lokale markt. Wanneer je er te veel hebt om ze allemaal in één keer op te eten, dan kun je ervoor kiezen om een deel van de vijgen te drogen. Het drogen van vijgen is gelukkig relatief eenvoudig. Wanneer je ze gaat drogen, kun je onderstaande stappen volgen.
- Kies voor verse vijgen die goed rijp zijn. Zorg dat je deze wast met koud water en dep ze vervolgens goed droog met bijvoorbeeld keukenpapier of een doek.
- Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius. Je doet dit bewust op een relatief lage oventemperatuur, aangezien de vijgen dan gelijkmatig kunnen drogen.
- Nu is het tijd om de steeltjes van de vruchten te halen en vervolgens snijd je ze mooi door midden. Op deze manier zullen ze wat sneller drogen dan wanneer je dit niet doet. Wanneer je een extreem grote vijg hebt, dan kun je deze eventueel in meerdere kleinere stukjes snijden.
- Pak een vel bakpapier en leg de vijgen op het bakpapier. Belangrijk hierbij is dat je het snijvlak naar beneden legt. Je kunt het bakpapier het beste op het rooster leggen in plaats van op een bakplaat, zodat ze voldoende lucht krijgen.
- Nu is het tijd om de vijgen in de oven te leggen. Zorg dat je zo nu en dan allemaal even omdraait en dat je regelmatig checkt of ze al goed droog beginnen te worden. Het drogen van vijgen in de oven kan op deze manier gerust 6 uur duren, maar is de moeite meer dan waard.
Zijn gedroogde vijgen gezond?
Hieronder kun je lezen of (gedroogde) vijgen gezond zijn en welke gezondheidsvoordelen deze vrucht met zich meebrengt.
Vijgen zijn een uitstekende bron van verschillende vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Veel mensen vinden deze vrucht ontzettend lekker vanwege de zoete smaak en dat is aan de andere kant ook weer het nadeel: gedroogde vijgen bevatten namelijk relatief veel suikers en calorieën. 100 gram gedroogde vijgen bevat namelijk maar liefst 275 calorieën. Qua gezondheid geldt eigenlijk hetzelfde voor veel voedingsmiddelen: ze zijn gezond wanneer je ze eet met mate. Wanneer je je houdt aan een aantal gedroogde vijgen dan is dit zeker meer een gezonde en waardevolle toevoeging aan je eetpatroon.
Daarnaast helpen de vezels die deze vrucht bevat voor een positieve werking op de stoelgang en de darmen en de spijsvertering. Daarnaast bevatten ze relatief veel vitamine A en vitamine B wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van de huid en de stofwisseling. Als laatste bevatten ze diverse mineralen, zoals kalium en calcium, welke helpen bij het versterken van de botten.
Gezondheidsvoordelen van vijgen
Vijgen bevatten diverse stoffen welke belangrijke gezondheidsvoordelen kunnen hebben voor de algehele gezondheid. De belangrijkste gezondheidsvoordelen hebben we hieronder op een rijtje gezet.
1. Positieve werking op de bloeddruk
Een vijg bevat relatief veel kalium. Kalium is een mineraal wat belangrijk is wanneer het aankomt op je hartslag en je bloeddruk. Wanneer je zo nu en dan een vijg eet, kan dit zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.
2. Botontkalking
Vijgen kunnen een positief effect hebben op de ontkalking van de botten. Deze vrucht bevat namelijk calcium en dit werkt positief voor de botten van het lichaam. Door de verschillende vezels kan deze vrucht ook positief werken op de verschillende hormonen in het menselijk lichaam.
3. Tegen hart- en vaatziekten
Een vijg kan ervoor zorgen dat er minder hart- en vaatziekten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan problemen me het cholesterol. De vezels die in een vijg zitten werken daarnaast positief wanneer het aankomt op de ontlasting en de stoelgang.
4. Verliezen van gewicht
De vezels die in deze vrucht zitten kunnen je helpen met het verliezen van overtollig gewicht. Minder overtollig gewicht kan vervolgens positief werken op de hoogte van je bloeddruk en de hoeveelheid cholesterol in het lichaam en kan de kans op diabetes kleiner maken.
5. Een strakkere huid
Een ander gezondheidsvoordeel van vijgen is de invloed op een strakkere en gladde huid. Dit komt door de aanwezigheid van Omega 3. Deze vetzuren kunnen het aantal ontstekingen verminderen, waardoor de huid er gezonder uit gaat zien. Wist je overigens dat er ook mensen zijn die een vijg gebruiken als gezichtsmasker? Je kunt deze vrucht namelijk pureren en mengen met water. Vervolgens kun je het op je gezicht aanbrengen.
6. Tegen aambeien
Wanneer je last hebt van aambeien, dan krijg je vrijwel altijd het advies om méér vezels te eten. In plaats van verschillende crèmes of medicijnen, zou je eens kunnen overwegen om vijgen te eten. Deze vrucht wordt namelijk steeds populairder om aambeien te verhelpen.
7. Vijgen verzachten de keel
Een vijg bevat relatief veel mucilage. Mucilage is vrij plakkerig van aard en ken je misschien wel als een soort van plantenlijm. Het is overigens een volkomen natuurlijk middel dat de keel dus kan helpen verzachten. Wanneer je last hebt van een verkoudheid, dan kan het eten van vijgen dus een prettig gezondheidsvoordeel met zich meebrengen.
Voedingswaarde van vijgen
De voedingswaarde van een vijg hebben we hieronder volledig weergegeven. De voedingswaarde van één vijg (gemiddeld 20 gram) bevat de volgende voedingswaarden:
Energie (kcal) | 53 kcal |
Koolhydraten | 10,6 gram |
– waarvan suikers | 9,5 gram |
Eiwitten | 0,6 gram |
Vetten | 0,15 gram |
Vezels | 2,1 gram |
Vitamine A | 1% ADH |
Vitamine C | 2% ADH |
Vitamine K | 3% ADH |
Calcium | 2% ADH |
Foliumzuur | 1% ADH |
Magnesium | 2% ADH |
Kalium | 3% ADH |
Koper | 2% ADH |
Mangaan | 3% ADH |
Zout | 0 gram |
Hoe eet je ze?
Vijgen kun je op verschillende manieren en op verschillende momenten van de dag eten. Zo zijn er mensen die ze nuttigen als tussendoortje, maar er zijn ook mensen die het mengen in een heerlijke en gezonde salade. Wanneer je de gedroogde variant wilt eten, maar iets te lang hebt laten liggen, dan kun je ze eventjes weken in wat water, waardoor ze wat zachter worden. Ook kun je ze dan wat eenvoudiger pureren. Dat is bijvoorbeeld heerlijk bij een kaasplankje, maar ook prima te gebruiken als jam. Als laatste kun je deze heerlijke vrucht vanwege de zoete smaak ook toevoegen aan je ontbijtje met yoghurt of aan een gebakje.
Seizoen
Het seizoen van de verse vijg loopt ieder jaar van juli tot en met oktober. Slechts 4 maanden in het jaar dus.
Wanneer zijn vijgen rijp?
Verse vijgen zijn volledig rijp wanneer ze wat zachter aanvoelen of wanneer ze wat donkerder of wat geler van kleur worden. Ook de onderkant van deze vrucht zal wat groter worden wanneer deze rijp is en er kunnen zelfs kleine barstjes ontstaan.
Vijgen bewaren
Verse vijgen kun je het beste bewaren in de koelkast. Je kunt ze echter het beste snel opeten wanneer je ze in huis hebt gehaald, want ze worden relatief snel hard. Laat ze in ieder geval niet langer dan 5 dagen in de koelkast staan. Wanneer je ze een aantal dagen wilt bewaren en ze dan toch wat aan de harde kant worden, dan kun je ze het beste even weken in water. Wanneer je deze vrucht voor een aantal maanden wilt bewaren, dan kun je ze het beste invriezen. Je kunt ze dan ruim een half jaar bewaren in de vriezer. Gedroogde vijgen kun je overigens na opening nog een aantal maanden in het keukenkastje bewaren. Mocht je de verpakking nog niet geopend hebben, let dan goed op de houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeld staat.
Vijgen kopen
Gedroogde vijgen kun je eenvoudig online kopen bij De Online Drogist. Wanneer je ze liever in de supermarkt koopt, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Albert Heijn. Bij de meeste supermarkten kun je ook verse vijgen vinden, maar die zijn uiteraard ook bij de groenteboer op de lokale markt verkrijgbaar of in een van de biologische winkels.
Wanneer je besluit vijgen te kopen, ga dan altijd voor fris ogende en niet voor een slappe variant. Kies zeker ook niet te oude, want deze worden vrij snel hard en taai wat veel minder lekker is wanneer je deze nuttigt.
Wil je nog meer lezen over gezonde vruchten, recepten of afvallen en gezondheid in het algemeen? Neem dan vooral een kijkje op onze website of abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je geen enkele update meer hoeft te missen.