Het fermenteren van groentes is een natuurlijk proces waarbij koolhydraten door bacteriƫn worden omgezet in melkzuur. Gefermenteerd voedsel wordt regelmatig genuttigd om het immuunsysteem een ware boost te geven. In dit artikel gaan we je uitleggen wat het nu precies is en inhoudt, delen we recepten, vertellen we je meer over een Online cursus fermenteren en delen we enkele interessante boeken.
Liever direct een kijkje nemen bij de cursus?
>>> Ga dan direct naar lerenfermenteren.nl!
Wat is fermenteren?
Fermenteren is het geconcentreerd laten bederven van groentes, fruit, vlees, vis en zuivel met als doel het langer houdbaar te maken. Daarnaast is het ook een methode om smaken te veranderen. Een grappig weetje is dat ongeveer een derde van het voedsel dat we dagelijks nuttigen gefermenteerd is. Denk bijvoorbeeld aan producten als brood, bier, wijn, yoghurt, boter, kaas, koffie, thee, etc. Bij het fermenteren wordt gebruik gemaakt van micro-organismen, zoals bacteriƫn, schimmels en gisten, om moleculen dusdanig af te breken en dat er vervolgens nieuwe stoffen en smaken ontstaan. Overigens kun je ook zelf leren fermenteren. Dit kan op een volkomen veilige, leuke en vrij eenvoudige manier.
In het kort zou je de betekenis van fermenteren als volgt kunnen omschrijven:
Fermenteren is een proces waarbij bacteriƫn, schimmels en gisteren gebruikt kunnen worden om een voedingsmiddel te bewerken.
Waarom fermenteren?
Wist je dat fermenteren iets is wat de mens al eeuwen doet? Het waren namelijk onze voorouders die erachter kwamen dat producten langer houdbaar gemaakt konden worden. Zo stopten ze bijvoorbeeld kolen in de grond, lieten ze melk verzuren, werd fruitsap in tonnen bewaard en ontdekten ze dat je groentes langer kon bewaren als je het in zeewater zou bewaren. Ze hadden nog geen enkel benul van dit proces, maar het leek wel te werken: het eten werd immers langer houdbaar. Destijds zijn dus de eerste stappen gezet en inmiddels heeft dat geresulteerd in de huidige wereld vol met gefermenteerde producten. Naast de houdbaarheid werd ontdekt dat ook de smaak beter werd Ć©n dat het ook nog eens gezonder was. Zo werd op schepen bijvoorbeeld steeds vaker zuurkool gegeten, omdat ze minder last kregen van scheurbuik.
Verschillende fermentatie organismen
Fermenteren wordt gedaan met diverse soorten organismen. We nemen een aantal organismen met je door.
1. Melkzuurbacteriƫn
Het meest gebruikte organisme is de melkzuurbacterie. Deze bacteriƫn zijn verantwoordelijk voor de productie van onder andere zuurkool, boter, yoghurt, kefir, bijna alle kaassoorten en meer. Daarnaast zijn melkzuurbacteriƫn deels verantwoordelijk voor onder andere natuurwijnen, droge worsten, desembrood, sommige biersoorten.
2. Gist
Gist zet suiker om in alcohol en gist zijn verantwoordelijk voor onder andere brood, bier en wijn. Ook gist zijn er in talloze soorten. Zo kun je ze bijvoorbeeld wild kweken, maar ook gekochte gist worden regelmatig gebruikt. Ze komen in de natuur voor en je kunt ze dan ook op veel plekken halen. De wat meer wilde gisten maken doorgaans meer aromaās dan gekochte gisten. Overigens danken sommige kazen bijvoorbeeld hun smaak aan gist.
3. Schimmels
Schimmels worden in Europa niet heel veel gebruikt. Je kent schimmels misschien wel van enkele kazen, zoals blauwe kaas. In Aziƫ worden schimmels echter wƩl vrij veel gebruikt. Een bekend product dat met schimmel wordt gemaakt, is bijvoorbeeld sojasaus. De schimmel die sojasaus maakt, Aspergillus oryzae of in het kort koji genoemd, eet eiwitten, vetten en koolhydraten. Wel is het goed om te weten dat beginners op het gebied van fermenteren beter niet met schimmels kunnen werken. Je hebt hier namelijk voldoende ervaring voor nodig.
4. Azijnzuurbacteriƫn
Het maken van zijn gebeurt door een dubbele fermentatie. Eerst dient namelijk suiker omgezet worden in alcohol en vervolgens kan de azijnzuurbacterie de alcohol omzetten in azijnzuur. Hier hebben ze echter wel zuurstof voor nodig, want zonder zuurstof kan er geen azijnzuur van alcohol worden gemaakt.
Veilig groenten fermenteren
Het is uiteraard ontzettend belangrijk, wanneer je groenten gaat fermenteren, dat je dit op een veilige manier doet. Bij het fermenteren van groentes is het belangrijk om jezelf aan de volgende 3 regels te houden:
- Voeg te allen tijde minimaal 1,5% zout toe aan de fermentatie. Op ƩƩn kilo kool betekent dat dus minimaal 15 gram aan zout. Het zout legt namelijk alle micro-organismen die niet gewenst zijn plat. Melkzuurbacteriƫn zijn zeer goed bestand tegen zout.
- Sluit de pot volledig luchtdicht af, zodat echt zo min mogelijk zuurstof in de pot komt. Of gebruik een vacuĆ¼mzak en trek alle zuurstof eruit. Gisten en schimmels hebben namelijk zuurstof nodig om te groeien en als je dus geen- of weinig -zuurstof in je pot hebt, zal het nooit gaan schimmelen.
- Laat je project altijd minimaal 4 dagen bij 20Ā°C of iets hoger staan (hoe grover de groenten hoe langer de fermentatie tijd: zuurkool is meestal met 4 dagen al klaar, en augurken duurt 1 tot 2 weken). De melkzuurbacteriĆ«n maken namelijk in deze periode melkzuur en zorgen ervoor dat de pH waarde daalt. Zodra het eenmaal zuur is, durven er geen kwade micro-organismen meer in te leven en is je groenten eeuwig houdbaar.
Wanneer je je keurig aan bovenstaande houdt, kun je op een veilige wijze groentes fermenteren.
Zelf fermenteren
Als je zelf zou willen beginnen met fermenteren, dan is het wel belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Dit kan aan de hand van fermentatie boeken (hieronder meer), verschillende videoās op YouTube, een online cursus fermenteren (hieronder meer) of speciale online groepen / communityās. In het begin van je fermentatieproces ben je waarschijnlijk nog een tikkeltje onzeker. Wellicht twijfel je of je alles goed doet en of het product nog wel eetbaar is. Echter is dit volkomen normaal en hebben de meeste mensen hier last van. Naarmate je meer ervaring opdoet, zal ook het zelfvertrouwen toenemen.
Fermenteren boek
Fermenteren is ontzettend populair. Ook zijn er steeds meer professionele koks en fanatieke kookliefhebbers die deze methode gebruiken. De afgelopen jaren zijn er ook verschillende boeken uitgebracht over fermenteren. Hieronder hebben we 10 relevante en interessante boeken over fermenteren voor je op een rijtje gezet.
1. Verrot lekker ā Christian Weij
Auteur Christian Weij geeft je zijn basisregels en maakt je thuis in de wereld van het fermenteren. Weij: āNeem een witte kool. Die kun je natuurlijk gewoon laten rotten, maar dan kun je hem na een week of zes weggooien. Je kunt hem ook gecontroleerd laten rotten: als ik er zout bij breng, kan de melkzuurbacterie als enige overleven en die zet de koolhydraten om in melkzuur. En zo ontstaat zure kool.ā
2. Over rot 2.0 ā Meneer Wateetons en Valentijn Dirks
HĆ©t Nederlandse standaardwerk over fermenteren is geactualiseerd. āOver Rot 2.0ā bevat tientallen nieuwe recepten, feitjes en weetjes, gaat dieper in op de culinaire toepasbaarheid van je gefermenteerde producten, en bevat een volledig nieuw katern met een overzicht van fermentatietechnieken uit alle delen van de wereld.
3. Inmaken & fermenteren ā Petra Casparek
Basiskennis over inleggen, inmaken, fermenteren en drogen, stap voor stap uitgelegd. Daarnaast nuttige tips en keukentrucs en een overzichtelijke seizoenkalender.
4. Verrot gezond ā Christian Weij
In zijn nieuwe kookboek āVerrot gezondā geeft Christian Weij, naast een heldere uitleg van hoe de bacteriĆ«n in ons lichaam werken, een groot aantal recepten voor de verschillende soorten gefermenteerde producten. Van groente & kruiden, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen, zuivel tot vlees en vis.
5. Nomaās handboek voor fermenteren -RenĆ© Redzepi
Bij Noma ā vier keer benoemd tot het beste restaurant van de wereld ā wordt bij elk gerecht een vorm van fermentatie gebruikt: een frisse azijn, een intense miso, een unieke druppel garum of zwarte knoļ¬ook. Fermentatie is een van de fundamenten van Nomaās uitzonderlijke smaakproļ¬elen.
6. Fermenteren ā Fern green
In Fermenteren leer je alles over de verschillende fermenteermethoden. In 63 recepten komt alles langs, van kombucha en kefir tot inmaken en zuurdesem. Maak bijvoorbeeld kimchi met kool, appel en wortel, ingemaakte komkommer met dille of bak je eigen zuurdesembrood.
7. Fermenting ā Adam Elabd
Adam Elabd is een expert op het gebied van fermentatie, natuurlijke genezing en voeding. Hij geeft workshops over de hele wereld.
8. Kefir & Kombucha ā Sebastian Landaeus Nina Lausecker
Boek met diverse recepten en drankjes.
9. Kimchi ā Ae Jin Huys
Kimchi is een traditioneel gerecht uit de populaire Koreaanse keuken. Het woord kimchi verwijst naar de eeuwenoude bereidingswijze om groenten te fermenteren. Er is een overvloed aan variƫteiten van kimchi. De regio, het klimaat en het seizoen dragen allemaal bij aan de variƫteit.
10. Groenten fermenteren ā Sam Dewilde
Ontdek in Groenten fermenteren hoe je eenvoudig en veilig seizoensgroenten fermenteert Ʃn hoe je deze fermenten gebruikt als smaakmakers in gerechten. Groenten, zout en een pot waarin je die ingrediƫnten verzamelt: meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan met fermenteren. Het boek Groenten fermenteren doet glashelder uit de doeken hoe je groenten fermenteert aan de hand van de droge methode en de natte methode.
Online cursus fermenteren
Wil je graag in een korte tijd veel leren en goed kennis maken met fermenteren? Op een dusdanige wijze dat je alles leert over ingrediĆ«nten, technieken, materialen en recepten? In dat geval kan een online cursus fermenteren ideaal voor je zijn. De online cursus omvat ruim 30 videoās met tal van informatie, recepten, tips en meer.
Inhoud online cursus fermenteren
De online cursus wordt gegeven door voedingsadviseur Paul van den Berg. Hij heeft diverse opleidingen en cursussen gevolgd op het gebied van voeding en coaching. Momenteel is hij eigenaar van zijn eigen voedingspraktijk in Utrecht en helpt hij mensen bij een gezondere eetstijl.
In de cursus ga je in ieder geval ontzettend veel leren. Zo wordt ingegaan op het beheersen van de snijtechnieken, de risicoās van fermenteren en worden recepten met je gedeeld. Als je direct aan de slag wilt en veel wilt leren, dan is deze online cursus ideaal voor je! Zo leer je zĆ©lf hoe je kunt fermenteren en kun je al oefende leren en experimenteren, zodat je ontdekt wat je leuk vindt om te doen en te maken.
Het doel van de cursus is uiteindelijk om jou op een zelfstandige manier te laten fermenteren. Niet voor niets bevat de online cursus ruim 35 videoās Ć©n een volledige praktische uitleg. Voedingsadviseur Ć©n trainer Paul behandelt onder andere de volgende modules:
- Verschillende manieren om te fermenteren;
- Alle benodigdheden om goed te kunnen werken;
- Het belang van schoonmaken en hygiƫne;
- Goede omstandigheden voor fermentatie
- De risicoās en gevaren van deze techniek;
- Verschillende snijtechnieken en fijn snijden;
- Meer dan 15 verschillende heerlijke recepten;
- O.a. heerlijke kimchi, kombucha, diverse groenten etc.
Daarnaast krijg je er momenteel ook nog eens een gratis Fermentatie Handboek bij!
Voor wie is de online cursus fermenteren geschikt?
Als je een of meerdere van onderstaande vragen met āJAā kunt beantwoorden, dan kan de cursus fermenteren zeker interessant voor je zijn.
- Zou je graag helemaal zelfstandig aan de slag willen met het maken van smaakvolle recepten?
- Ben je een liefhebber van de heerlijke intensieve smaken van gefermenteerde producten?
- Wil je meer weten over de talloze gezondheidsvoordelen die fermentatie je zou kunnen bieden?
- Heb je al ervaring met fermenteren, maar twijfel je soms of jouw fermentatie gelukt is?
- Zoek je naar inspiratie om jouw fermentaties nog veel lekkerder en gezonder te maken?
- Wil je graag een goed en helder basisrecept om zelf de lekkerste producten te fermenteren?
- Zou je graag willen weten welke materialen je doorgaans nodig hebt voor een geslaagde fermentatie?
- Heb je al ervaring met fermenteren opgedaan, maar wil je je nu graag verder verdiepen?
Volg dan net als vele anderen deze online fermentatie cursus met meer dan 35 lessen.
En heb je er na het kijken niets aan gehad? Dan krijg je jouw geld zonder vragen weer terug!
De prijs van de online cursus fermenteren is tijdelijk verlaagd van ā¬149,- voor slechts ā¬69,-
>>> Ga direct naar lerenfermenteren.nl!
Online cursus reviews en ervaringen
Voor je definitief aan de slag gaat met de online cursus fermenteren, kunnen we het heel goed voorstellen dat je graag enkele reviews en ervaringen wilt lezen van mensen die je onlangs zijn voorgegaan. Om deze reden hebben we een aantal reviews en ervaringen voor je op een rijtje gezet.
Online cursus fermenteren review Jessica: āDoor middel van de online cursus heb ik in een paar weken tijd enorm veel geleerd op het gebied van fermenteren. De videoās zijn helder en praktisch van aard en dat is me erg goed bevallen. Inmiddels eten mijn vriend en ik stukken gezonder en voelen we ons ook vele male fitter.ā
Online cursus fermenteren ervaringen Jean-Paul: āIk ben vroeger vrij zwaar geweest en sinds enkele jaren is gezonde voeding een belangrijk onderdeel van mijn leven. De cursus heeft me weer wat verder gebracht en tegenwoordig fermenteer ik meerdere keren per maand diverse recepten. De videoās en het handboek gebruik ik nog steeds regelmatig. Zeker een aanrader voor andere geĆÆnteresseerden.ā
Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen. Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De videoās en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.
Heb je zelf ervaringen met de cursus online fermenteren? Laat je persoonlijke review dan vooral achter in een reactie onder dit artikel.
Veelgestelde vragen
Hieronder kun je een overzicht vinden van de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan vooral in een reactie onder dit artikel.
Op lerenfermenteren.nl kun je direct starten met de online cursus.
De reviews en ervaringen zijn over het algemeen zeer positief. Met name de praktische en duidelijke videoās worden regelmatig positief beoordeeld.
Ja, mocht na het bekijken van de videoās tot de conclusie komen dat je er Ć©cht niets aan hebt, dan kun je contact opnemen om je aankoopbedrag terug te laten storten.
Na de betaling ontvang je vrijwel direct je persoonlijke inloggegevens waarmee je kunt inloggen in het ledengedeelte.