Je kent ze waarschijnlijk wel: de groengele stengels met de groene bladeren. Bleekselderij is een nitraatrijke groente die weinig calorieën bevat. Het heeft daarnaast een heerlijke en frisse smaak en is goed voor de gezondheid. Het wordt in diverse recepten gebruikt, maar sommigen gebruiken het zelfs als snack of tussendoortje. In dit artikel gaan we je alles over bleekselderij vertellen. We delen in het kort de oorsprong van deze groente, gaan verder in op de verschillende gezondheidsvoordelen en uiteraard delen we nog een heerlijk recept aan het einde van dit artikel. Na het lezen van dit artikel heb je een antwoord gekregen op onderstaande vragen:
- Is bleekselderij gezond?
- Wat zijn de gezondheidsvoordelen en voedingswaarden van bleekselderij?
- Hoe kun je bleekselderij het beste koken?
- Op welke wijze kun je bleekselderij het bet beste bewaren?
Tip: Kun je nog wel wat extra inspiratie gebruiken voor heerlijke, gezonde en gevarieerde recepten?
>>> Maak dan gebruik van de Afslank Receptenbijbel!
Bleekselderij
Bleekselderij, wat ook wel ‘witte selder’ wordt genoemd, is de lichtgroene stengel die je ziet aan de selderijplant. Deze selderij werd voor het eerst gevonden in mediterraans Europa en in Azië. Deze plant groeide in de slib langs de oevers van de rivieren en in moerassen. Bleekselderij werd overigens voor het eerst geteeld in Italië, maar er zijn geruchten dat deze selderij al honderden jaren voor Christus bestond en dat het destijds werd gebruikt in de medische wereld. Overigens zijn twee verschillende typen, namelijk eentje met groene bladstelen en eentje met geelgroene bladstelen. In Nederland en België zien we met name de laatste variant en deze is wat vezeliger en minder pittig.
In Nederland en België is deze groente 12 maanden per jaar verkrijgbaar, maar het échte seizoen loopt doorgaans van begin september tot en met eind november. In het begin van het jaar wordt deze selderij gezaaid onder verwarmd glas, zodat de plant tijdig begint te bloeien. In de maanden die volgen wordt de plant dan uitgeplant en geoogst.
Verder is bleekselderij zeer zacht en fris van smaak en het wordt dan ook niet voor niets in diverse gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld voor het op smaak brengen van een verse soep of bouillon of als ingrediënt in een ovenschotel. Ook in saus, zoals tomatensaus voor de pasta, zie je deze groente vaak terugkomen. Wat overigens wel belangrijk is om te vermelden, is dat bleekselderij een nitraatrijke groente is.
Gezondheidsvoordelen bleekselderij
Over het algemeen is bleekselderij erg goed voor je en voor de gezondheid van je lichaam. Je kunt er kilo’s mee verliezen en het wordt geregeld gebruikt om het lichaam volledig te detoxen. Bovendien kan deze selderij zorgen voor een lager vetgehalte in de lever, aangezien het de lever reinigt. Daarnaast bevat het een stofje, genaamd NBP, en dat bevordert de spijsvertering en de stoelgang én kan ervoor zorgen dat je je minder snel opgeblazen voelt.
Verder biedt bleekselderij diverse voordelen op het gebied van gezondheid. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van bleekselderij hebben we hieronder voor je uitgelicht.
1. Het bevat antioxidanten
Bleekselderij bevat antioxidanten die een positieve werking op het lichaam kunnen hebben. Antioxidanten kunnen namelijk ontstekingen in het lichaam remmen. Deze selderij heeft dus een ontstekingsremmende werking op het lichaam. Daarnaast wordt het geregeld gebruikt om het stressniveau te verlagen. Het zorgt dus zowel voor de binnen- als de buitenkant van het lichaam.
2. Beïnvloedt het cholesterolgehalte
Het tweede gezondheidsvoordeel is dat het je cholesterolgehalte op een positieve manier kan beïnvloeden. Een stofje, dat de naam butylphthalide draagt, zorgt ervoor dat er wat minder vet in het bloed komt. Dit is overigens succesvol op dieren getest. Het resultaat was een verlaging van het cholesterolgehalte.
3. Kan de bloeddruk verlagen
Een ander gezondheidsvoordeel is dat het de bloeddruk kan verlagen. Bleekselderij bevat namelijk capronzuur en dit zorgt voor een goede bloedcirculatie. Wanneer je graag wat kilo’s wilt verliezen en wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, dan is het toevoegen van deze selderij aan je voeding een efficiënt plan.
4. Kan helpen tegen maagzweren
Wanneer je last hebt van maagzweren, dan kan het nuttigen van bleekselderij een goed idee zijn. Deze selderij bevat namelijk ethanol-extract wat een positief effect heeft op de spijsvertering en de stoelgang en heeft zelfs een beschermende functie.
Naast bovenstaande gezondheidsvoordelen bevat bleekselderij nog meer diverse vitamines, mineralen en bouwstoffen die een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid van het lichaam.
In eerste instantie kun je denken aan vitamine A en vitamine K die respectievelijk zorgen voor een duidelijk zicht en de sterkte van je botten.
Daarnaast kun je denken aan bèta-caroteen, wat je overigens terug vindt in meerdere fruit- en groentesoorten. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en bevordert bijvoorbeeld de weerstand.
Als laatste bevat bleekselderij de nodige hoeveelheid kalium. Kalium is een mineraal wat zorgt voor een stabiele bloeddruk en het zorgt voor energie richting de spieren. Ook heeft kalium een vochtafdrijvende werking. Wanneer je het echter kookt met veel water gaat er wel kalium verloren.
Voedingswaarden bleekselderij
De belangrijkste voedingswaarden van bleekselderij kun je in onderstaande tabel vinden. Onderstaande voedingswaarden zijn allen gebaseerd op 100 gram.
Energie | 14 kcal |
Vet | 0 gram |
– waarvan verzadigd | 0 gram |
Koolhydraten | 1,9 gram |
– waarvan suikers | 1,0 gram |
Vezels | 0,12 gram |
Eiwitten | 0,11 gram |
Zout | 0,15 gram |
Vitamine C | 10 milligram |
KJ | 51 KJ |
Bleekselderij snijden
Voor je bleekselderij gaat snijden, raden we je aan om het eerst goed schoon te maken. Begin met het afsnijden van het witte gedeelte met de worteltjes aan de onderkant en was vervolgens alle stengels en bladeren goed. De stengels snijdt je vervolgens in stukken en daarbij trek je de harde nerven van de stengels af. Je kunt in plaats van snijden de stengels overigens ook schillen, bijvoorbeeld met een dunschiller.
In onderstaande video van Jumbo Supermarkten zie je in een kleine minuut hoe je het kunt schoonmaken én snijden.
Hoelang moet het koken?
We krijgen steeds regelmatiger de vraag hoeveel minuten je bleekselderij het beste kunt koken voor de meest lekkere smaak. Wanneer je de bleekselderij volledig wilt verzorgen, dan kun je het, afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid, het beste 15 tot 20 minuten laten koken. Wat we zelf ontzettend prettig vinden om de tijd in de gaten te houden, is het gebruiken van een kookwekker tijdens het koken.
Invriezen en bewaren
Je kunt bleekselderij het beste in de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in de groentelade, wanneer je het een aantal dagen tot maximaal een week wilt bewaren. Wanneer je het langer wilt bewaren, dan kun je het het beste invriezen. Voor je het gaat invriezen, kun je de selderij 2 minuten blancheren. Doe het vervolgens in een gesloten diepvrieszak om het een jaar te bewaren.
Bleekselderij sap maken
Een ontzettende hype tegenwoordig is het maken van bleekselderij sap. Gezien de populariteit vertellen we je hier graag wat meer over in dit artikel. Op onderstaande afbeelding kun je zien hoe deze stap eruit ziet.
Wanneer je deze bleekselderij wegzet tegenover een aantal andere sappen, bijvoorbeeld sinaasappelsap, dan bevat het een stuk minder calorieën en suikers wat de gezondheid ten goede komt. Aan de andere kant is het ook geen middeltje waar je ineens meerdere kilo’s mee kunt afvallen. Hier is momenteel ook geen wetenschappelijk bewijs voor, dus geloof niet direct alle claims en reclames die je hierover voorbij ziet komen.
De smaak vindt echter niet iedereen even lekker. Sommigen vinden het zelfs vies smaken en geven aan dat ze er niet helemaal lekker van worden en merken dit aan de spijsvertering. Een ander nadeel van deze sap is dat het geen vezels bevat, terwijl je lichaam weldegelijk vezels nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zorgen vezels voor een verzadigd gevoel, houdt het de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte op een gezond peil en vermindert het het risico op bepaalde aandoeningen. Zolang je kunt genieten van bleekselderij sap, dan kun je het gewoon blijven drinken. Wanneer je meerdere kilo’s wilt afvallen, dan is er méér benodigd dan enkel het drinken van deze sap. Je kunt je dan beter focussen op een algehele gezonde levensstijl waar voeding een belangrijk onderdeel van is.
Bleekselderij salade recept
We krijgen steeds vaker de vraag of we een heerlijk recept van een bleekselderij salade kunnen delen. Nu we toch alle informatie over bleekselderij delen, hierbij ook een fris bleekselderij salade recept.
Ingredients
Instructions
Veelgestelde vragen
Hieronder kun je een overzicht vinden van de veelgestelde vragen over bleekselderij. Mocht je na het lezen van dit artikel nog aanvullende vragen hebben, laat het dan vooral weten in een reactie op dit artikel.
Over het algemeen is bleekselderij erg goed voor je en voor de gezondheid van je lichaam. Je kunt er kilo’s mee verliezen en het wordt geregeld gebruikt om het lichaam volledig te detoxen. Daarnaast heeft het diverse gezondheidsvoordelen.
Ja, bleekselderij kun je rauw eten. Het is bijvoorbeeld een ideale snackgroente.
Bleekselderij kun je het beste snijden met een mesje of een dunschiller.
Bleekselderij moet doorgaans 15 tot 20 minuten koken.
Meer lezen en weten over gezonde voeding, heerlijke recepten of de Afslank Receptenbijbel? Neem vooral een kijkje op onze website of abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je geen enkele update meer hoeft te missen.
1 comment
Mooi en interessant artikel Anne!