In vrijwel ieder winkelwagentje of mandje zie ze je tegenwoordig wel liggen: avocado’s. Ook in alle tijdschriften kun je tegenwoordig van alles lezen over deze groene vrucht. En dat is niet zomaar: een avocado heeft verschillende gezonde eigenschappen. In dit artikel gaan we je letterlijk alles vertellen over de avocado. Na het lezen van dit avocado artikel heb je een antwoord gekregen op de volgende vragen:
- Wat is een avocado?
- Waar komt de avocado vandaan?
- Wat is het gewicht van een avocado?
- Hoeveel calorieën (kcal) bevat een avocado?
- Wat zijn de voedingswaarde van een avocado?
- Wanneer is een avocado rijp?
- Hoe eet je een avocado?
- Is avocado gezond?
- Is een avocado nu groente of fruit?
- Waar is avocado goed voor?
- Hoeveel avocado’s mag je op een dag eten?
- Hoe bewaar je een halve avocado?
Wil je liever direct genieten van heerlijke, gezonde recepten met avocado?
Dan kunnen we je Afslank Receptenbijbel en de FitChef boeken van harte aanbevelen!
Wat is een avocado?
Een avocado is een vrucht die groeit aan de avocadoboom. Een avocado boom kom je met name in Midden-Amerika tegen. Omdat zowel de vrucht zelf als de boom avocado heet, noemen we de vrucht ook wel de avocadopeer. Het was je misschien al eens opgevallen dat een avocado qua vorm veel lijkt op een peer. Je kunt een avocado vrijwel direct eten uit de schil, maar hij is het lekkerst wanneer hij goed rijp is. De avocado’s die je het meest voorbij ziet komen, zijn de avocado’s met een groene schil of een bruin-groenachtige schil.
Waar komen avocado’s vandaan?
Avocado’s vinden hun oorsprong in Midden-Amerika. Om precies te zijn in Puebla, Mexico. Hier groeien ze aan bomen die vrij hoog kunnen worden. Ze kunnen niet zo heel goed tegen het Nederlandse klimaat, waardoor ze hier ook niet aan bomen groeien. Echter worden ze tegenwoordig wel uit verschillende werelddelen geïmporteerd en daardoor zijn ze in Nederland en België het hele jaar leverbaar. Misschien zie je soms wel wat kleurverschillen in de lokale supermarkt. Dit komt dus omdat de avocado geïmporteerd wordt uit verschillende landen. Echter zijn de verschillen niet ontzettend groot.
Gewicht van een avocado
Het gewicht van een avocado ligt gemiddeld op 180 gram. Zonder de pit en de schil weegt een avocado gemiddeld 100 gram.
Avocado calorieën (kcal)
Het aantal calorieën (kcal) in een avocado is afhankelijk van de grootte van de avocado. Hoe groter de avocado is, hoe meer calorieën (kcal) de avocado zal bevatten. Per 100 gram bevat een avocado gemiddeld 200 calorieën. In een hele avocado van 180 gram zitten dus gemiddeld 360 calorieën. Een avocado bevat daarmee het dubbele aantal calorieën van een appel per 100 gram. Als je focus ligt op het aantal calorieën, bijvoorbeeld wanneer je een calorietekort wil creëren, dan is een avocado wellicht niet de beste keuze. Ook het toevoegen van een avocado aan een salade zorgt er dus voor dat het aantal calorieën (kcal) van je salade flink stijgt.
Avocado voedingswaarde
Het is echter niet zo dat je door het relatief hoge aantal calorieën geen avocado’s kunt eten. Aan de andere kant bevat een avocado namelijk verschillende gezonde voedingsstoffen, zoals gezonde vetten. Gezonde vetten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Naast vetten vindt je in een avocado bijvoorbeeld eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Als we een avocado vergelijken met veel andere vruchten, dan bevat een avocado zelfs drie keer peer mineralen dan andere vruchten. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel topsporters avocado’s eten na een intensieve training of wedstrijd. Bovendien worden de eiwitten en koolhydraten snel opgenomen in het lichaam, waardoor het lichaam snel kan herstellen.
De belangrijkste voedingswaardes van 1 avocado:
- 360 calorieën (kcal)
- 3,2 gram koolhydraten
- 3,4 gram eiwitten
- 35 gram vetten
- 4 gram verzadigd vet
- 7,6 gram vezels
Wanneer is een avocado rijp?
Een avocado is een hartstikke lekkere vrucht om te eten, maar enkel en alleen wanneer de avocado goed rijp is. Wanneer je een avocado in de schappen ziet liggen bij jouw lokale supermarkt, dan is hij vaak nog (erg) hard. Wanneer je hem bij thuiskomst al open snijdt, dan is hij helaas nog niet zo lekker. Maar laat hem ook niet te lang rijpen, want wanneer de avocado bruin wordt van binnen, is hij niet zo lekker meer. Het juiste moment om je avocado te eten, is dan ook maar vrij kort.
Een avocado is rijp wanneer het vruchtvlees zacht is, wanneer je de schil eenvoudig kunt wegsnijden en wanneer de pit makkelijk te verwijderen is.
Het is dus slim om in de supermarkt even te checken in welke fase de avocado zich bevindt. Je kunt heel makkelijk met je vingers het kleine pitje aan de bovenkant verwijderen. Dat kan verder geen kwaad en daar wordt de avocado niet minder van. Check vervolgens de kleur van de binnenkant. Is het al mooi helder? Perfect! Wanneer de kleur al bruin is, dan kun je de avocado beter in de supermarkt laten liggen. Is de avocado van zichzelf nog zo hard, dan hoef je ook het pitje er niet af te halen om te zien of de avocado rijp is. Dan duurt het nog minstens 2 tot 3 dagen voor de avocado goed rijp is.
Hoe eet je een avocado?
Heb je nog nooit een avocado gegeten? Misschien komt dat, omdat je geen idee hebt hoe je een avocado nu moet eten. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Je kunt een avocado door de helft snijden, de pit eruit halen en vervolgens met een lepeltje losse avocado eten, maar je kunt avocado ook verwerken in gerechten, zoals salades, wraps en verse broodjes.
Bovendien kun je van avocado guacemole maken. Guacemole is bijvoorbeeld ontzettend lekker bij nacho’s uit de oven of bij rauwkost.
Wil je heerlijke recepten met avocado ontdekken en ook nog eens afslanken?
>>> Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel en geniet vandaag nog van de meest gezonde en lekkere recepten!
Is avocado gezond?
Ja, een avocado is gezond. Ondanks de relatief hoge hoeveelheid aan calorieën, bevat een avocado meer dan voldoende gezonde voedingsstoffen.
Zo bevat een avocado verschillende vitamines, zoals vitamine A, D, E, K en B. Ook bevat het omega-3 wat zorgt voor een hoge concentratie en scherpe ogen. Ook de gezonde en goede vetten hebben we al even benoemd. Deze vetten zorgen ervoor dat je cholesterolgehalte in balans blijft, waardoor de kans op diabetes kleiner is. Het laatste gezondheidsvoordeel is het feit dat het foliumzuur bevat. Foliumzuur bevordert de groei van het lichaam en zorgt ervoor dat witte en rode bloedcellen goed kunnen worden aangemaakt.
Avocado en afvallen
Maar is een avocado dan wel geschikt als je wilt afvallen? Of kan ik ze beter links laten liggen? Het antwoord: een avocado kan je juist helpen bij het afvallen.
De verschillende vezels die een avocado bevat zorgen er namelijk voor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt, waardoor je minder snel verlangt naar eten. Per saldo krijg je dus minder calorieën (kcal) binnen wanneer je op het einde van de dag de kast induikt. Bovendien nemen de gezonde voedingsmiddelen die je binnenkrijgt alleen maar toe.
Wil je heerlijke recepten voor thuis met een avocado die je kunnen helpen bij het afvallen?
>>> Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel en geniet vandaag nog van de meest gezonde en lekkere recepten!
Is avocado groente of fruit?
Officieel gezien is avocado een vruchtgroente en dus een groente. Bovendien wordt een avocado in een maaltijd of recept ook als groente gegeten.
Hoeveel avocado per dag?
Sommige mensen vragen zich af hoeveel avocado’s je op een dag kunt eten. Het is op zich prima om een halve avocado per dag te eten. Maar als je letterlijke iedere dag een halve avocado of meer eet, dan kan dit wel gewichtstoename veroorzaken. Bovendien is het belangrijk om naast de hoeveelheid avocado per dag, de rest van je voeding goed af te stemmen, aangezien je veel vetten binnenkrijgt als je een avocado nuttigt.
Hoe bewaar je een halve avocado?
Een halve avocado of open avocado kun je op een aantal verschillende manieren bewaren. Normaal gesproken kun je een halve of open avocado 1 tot 6 dagen bewaren op de fruitschaal. Laat in ieder geval de grote pit zitten en zorg ervoor dat je het in een afgesloten zipzakje doet.
Sommige mensen bewaren een avocado ook door deze te besprenkelen met citroen of door de halve avocado in een bakje met ui te leggen. Ben je van plan een avocado langer te bewaren dan een week? Vries hem dan direct in, maar eet deze wel binnen een jaar op.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt je een overzicht van de veelgestelde vragen. Heb je nog meer vragen na het lezen van dit artikel? Laat het ons dan vooral weten in een reactie op dit artikel.
Het gewicht van een avocado met pit en schil ligt gemiddeld op 180 gram. Zonder de pit en de schil weegt een avocado gemiddeld 100 gram.
Ja, een avocado is gezond. Het bevat namelijk diverse goede voedingsstoffen.
Een avocado is heerlijk eetrijp wanneer het vruchtvlees zacht is.
Op onze website vindt je nog veel meer info over afslanken. Houd daarnaast onze blogs in de gaten.