Herken je het volgende probleem: heb je net een heerlijke pizza volledig zelf gemaakt, wil je hem in de oven doen, maar wat blijkt: het bakpapier is op.. De winkels zijn al dicht of je woont niet in de buurt van een supermarkt, maar je wilt toch graag je pizza eten. Je vraagt je af of er eventueel alternatieven voor bakpapier zijn waar je je pizza op kunt leggen. En ja, gelukkig! Er zijn vervangers voor bakpapier. Welke dat zijn, dat gaan we je in dit artikel vertellen!
Tip: kun je wel wat nieuwe inspiratie gebruiken voor heerlijke, smaakvolle, gezonde én eenvoudige recepten? Wellicht is de Afslank Receptenbijbel dan wat voor jou!
Wat is bakpapier?
Bakpapier is een speciaal ontwikkeld papier wat doorgaans in een oven wordt gelegd, zodat het voedsel niet aan de bakplaat blijft plakken. Daarnaast is het gebruik van bakpapier in de oven een stuk hygiënischer dan dat je eten op een bakplaat legt die er al jaren in ligt. In de supermarkt kun je het kopen op een rol, die je dan steeds afscheurt, maar nog veel makkelijker zijn de losse vellen die je tegenwoordig kunt kopen.
Door sommigen wordt dit papier ook gebruikt om deeg mee uit te rollen of om pannen te bekleden, waardoor de pan zelf ook niet vies of plakkerig uit de oven komt. Bakpapier is overigens volkomen veilig, licht van gewicht en is uiteraard hittebestendig.
Alternatief bakpapier
Nu is bakpapier niet iets wat je per se in huis moet hebben om iets in de oven te kunnen bereiden. Er zijn namelijk voldoende alternatieven of vervangers voor bakpapier.
1. Aluminiumfolie
De eerste vervanger van bakpapier is aluminiumfolie. Aluminium is wel wat kleveriger dan bakpapier en het kan dus slim zijn om het folie licht in te smeren met olie. Wist je dat je sommige gerechten überhaupt beter in aluminiumfolie kunt wikkelen? Wanneer je niet gaat bakken, maar gaat braden, grillen of garen, dan is aluminiumfolie een prima alternatief voor bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen.
Wanneer je wilt voorkomen dat de bovenkant van de kip of kalkoen verkleurt, zorg er dan voor dat de glanzende kant van de aluminiumfolie aan de buitenkant zit. Wanneer gerechten warm moeten blijven, pak je juist de wat mattere kant aan de buitenkant.
2. Olijfolie
Een ander alternatief voor bakpapier is een olie, zoals olijfolie, die je gebruikt om je pan in te vetten. Hier kun je overigens ook een speciale spray voor gebruiken of desnoods wat boter als je écht niets meer in huis hebt. Voor alles wat je zou willen bakken en braden, werkt dit alternatief doorgaans heel erg goed.
3. Silicone bakmat
De eerste twee vervangers voor bakpapier kan eigenlijk iedereen gebruiken. Voor degenen die koken heel leuk vinden of graag in de keuken staan, is er ook een wat meer professioneel alternatief. Dat is namelijk een silicone bakmat waar je je eten gewoon op kunt plaatsen voor je het in de oven zet. Je hoeft de pan nu ook niet meer in te vetten en het afwassen zal ook een stuk eenvoudiger zijn. Dit alternatief bevat voordelen genoeg dus.
Deze silicone bakmat is zowel anti-slip als anti-kleef en is naast hygienisch ook nog eens enorm eenvoudig af te wassen. Kun je hem gelijk gebruiken als je onderstaande heerlijke en gezonde recepten gaat bereiden!
Op onze website lees je nog veel meer over het boek de Afslank Receptenbijbel!