Veel jongeren krijgen in de puberteit te maken met acne. Bij acne is sprake van ontstekingen in de talgklieren van de huid. Wanneer je ‘geluk’ hebt, zijn het slechts een paar puistjes, maar in het ergste geval is het een zeer vervelende huidaandoening waarbij verschillende problemen zich kunnen voordoen, ook op psychisch gebied. In het ergste geval heeft het namelijk impact op je dagelijkse leven. In dit artikel gaan we je alles vertellen over acne en na het lezen van dit artikel heb je dan ook antwoord gekregen op de volgende vragen:
- Wat is acne vulgaris?
- Wie kan er acne krijgen?
- Wat voor soorten acne zijn er?
- Waar op het lichaam kun je last krijgen van acne?
- Wat zijn de oorzaken van acne?
- Wat te doen tegen acne?
UPDATE MAART 2021:
De Nooit meer Acne Methode bestaat helaas niet meer. Hiervoor is een compleet vernieuwd e-book in de plek gekomen, namelijk ‘Leven zonder Acne‘.
Gebruik je liever een supplement om van acne af te komen?
>>> Ontdek dan het Nonacne supplement!
Wat is acne (vulgaris)?
Acne, ook wel acne vulgaris genoemd, is een medische term voor (jeugd)puistjes. Het is ook direct de meest bekende en meest voorkomende huidaandoening. Het zijn kleine ontstekingen van de huid in én rondom de haarzakjes / talgklieren. Waar de een ‘slechts’ last heeft van jeugdpuistjes zijn er ook mensen die veel meer hinder ervaren van deze huidaandoening. In de ergste gevallen kan het zo erg en/of langdurig zijn dat het mentale problemen met zich meebrengt en waarbij men zich schaamt om naar buiten te gaan.
Wie kan er acne krijgen?
Vrijwel iedereen in de puberteit krijgt vroeg of laat te maken met acne. 9 op de 10 heeft tussen zijn of haar 12e en 24e te maken met acne. Gemiddeld gezien krijgen meisjes tussen hun 14e en 18e te maken met deze huidaandoening. Bij jongens is dit ietsje later, namelijk tussen hun 16e en 19e levensjaar. Bij de meesten is alles voor het 25e levensjaar alweer verdwenen. Op een wat latere leeftijd, zo rond de 35/40 jaar heeft slechts 5% van de vrouwen en 1% van de mannen klachten. Het is verder geen kwaadaardige aandoening en heeft zelden fysieke gevolgen, maar op puberale leeftijd gaat het met name om de emotionele en mentale gevolgen. In sommige gevallen durven jongeren nauwelijks de deur uit en schamen ze zich voor een gezicht vol jeugdpuistjes. In uitzonderlijke gevallen wordt zelfs gesproken van een minderwaardigheidscomplex of depressies.
Hoe ontstaat het?
We krijgen regelmatig de vraag hoe acne nu precies ontstaat en wat de oorzaken van deze huidaandoening zijn. Acne wordt in eerste instantie veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. In de puberteit begint deze huidaandoening doorgaans te ontstaan. In deze periode verandert het lichaam op diverse manieren en ondergaan de hormonen ook talloze veranderingen. Tijdens de puberteit worden de talgklieren op de rug en op de borst, maar ook in het gezicht groter en hierdoor wordt er meer talg aangemaakt. Hoe meer talg er wordt aangemaakt, des te groter dat het zich op een gegeven moment gaat ophopen. Wanneer het zich ophoopt, kan het op een gegeven moment niet meer weg en raakt de talgklier verstopt. Deze ophopingen zie je dan terug in de vorm van mee-eters. In een mee-eter vindt je overigens niet alleen talg, maar ook verschillende bacteriën die zich razendsnel vermenigvuldigen en talg omzetten in vetzuren. De talgklierfollikel zet zich steeds verder uit door de aanwezigheid van irriterende vetzuren en uiteindelijk scheurt de talgklierfollikel dan ook open. De irriterende stoffen en bacteriën komen in de huid terecht en veroorzaken een ontsteking met puistjes en pukkels als resultaat.
In sommige gevallen kunnen ook de hormonen de oorzaak zijn van acnevorming. Bijvoorbeeld bij vrouwen wanneer er sprake is van een zeer lange menstruatiecyclus van meer dan 35 dagen tussen twee cyclussen of bij mannen wanneer er sprake is van beharing op de kin, buiten de oksels of rondom de schaamstreek. Verder op in dit artikel vertellen we je nog veel meer over de invloed van de hormoonhuishouding.
Daarnaast zijn er een aantal vormen van acne waarbij een uitwendige factor de oorzaak kan zijn:
- Contact met bepaalde cosmetica of oliën. Bepaalde vloeibare make-up kan de huid doen verstoppen.
- Door druk en wrijven, bijvoorbeeld wanneer je regelmatig een helm draagt.
- Bepaalde geneesmiddelen kunnen de oorzaak zijn van plotselinge acnevorming. Dit gebeurt meestal op een wat latere leeftijd.
Als laatste zijn er nog een aantal overige oorzaken van acne, namelijk:
- Erfelijkheid.
- Het zelf openkrabben of uitknijpen van puistjes wordt het vaak alleen maar erger en neemt de kans op littekens toe.
- Vochtig weer.
Er zijn ook een aantal fabels die je regelmatig hoort als antwoord hoort bij de vraag: “hoe ontstaat acne?”. Deze fabels hebben we hieronder op een rijtje gezet en zijn dus niet de oorzaak van acnevorming:
- Acne wordt niet veroorzaakt door het nuttigen van bepaald voedsel. Er ontstaat een vettere huid en daarom denken sommigen dat vet voedsel de oorzaak is van deze huidaandoening. Echter zorgt het eten van een grote reep chocolade niet voor een grotere kans op puistjes en dergelijke.
- Ook spanningen en stress ligt niet ten grondslag van deze huidaandoening. Wel kan het zo zijn dat het uiteindelijk gevolgen en stress op kan leveren wegens schaamte.
- Zweten zorgt er niet voor dat er meer puistjes ontstaan op bijvoorbeeld de rug, de borst of in het gezicht.
- Slechte persoonlijke hygiëne. Je hoort veel ouders misschien wel eens zeggen dat een slechte hygiëne zorgt voor puistjes. Acnevorming heeft echter niets te maken met de persoonlijke hygiëne.
- Ook besmettingen zijn niet de oorzaak van deze huidaandoening.
- Het heeft als laatste geen enkele zin om meer vitamines in te nemen om puistjes en pukkels tegen te gaan.
Soorten acne
Acne kan in verschillende soorten en vormen voorkomen. We nemen je hieronder mee in de verschillende soorten / vormen die er bestaan.
1. Acne Vulgaris
De meest voorkomende vorm is Acne Vulgaris. Deze vorm kun je weer onderverdelen in drie verschillende soorten, namelijk mild, matig en ernstig. Hieronder vindt je de verschillende vormen met een ander beeld en/of ander beloop.
2. Acne Conglobata
Acne Conglobata kom je normaal gesproken tegen bij mannen en blijft aanwezig tot lang na de puberteit. De ontstekingen en klachten zijn vaak vrij intens waarbij zowel de rug, borst als de schouders meer aangedaan zijn dan bijvoorbeeld het gezicht. Vaak zie je dit terug in de vorm van flinke abcessen.
3. Acne Inversa
Bij Acne Inversa zie je puistjes en pukkels op ongewone, maar vaak vervelende, plaatsen op het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de liezen, in de oksels of op de billen. Het zijn in dit geval meestal mee-eters welke regelmatig terugkeren en voor vervelende klachten kan zorgen. Ook deze huidaandoening komt normaal gesproken voor na de puberteit.
4. Acne Excorriee Des Jeunes Filles
Acne Excorriee Des Jeunes Filles, een hele mond vol, komt voor bij vrouwen welke het zeer vervelend vinden dat er überhaupt een puistje of pukkel aanwezig is. Ze krabben of knijpen het dan uit, maar de ontsteking wordt dan alleen maar erger waarbij de kans op littekens alsmaar toeneemt.
5. Acne Fulminans
Acne Fulminans is een van de meest vervelende, maar gelukkig een van de minst voorkomende, vormen. Deze huidaandoening kan zeer plotseling ontstaan waarbij de huidafwijkingen nog erger zijn dan bij de conglobata variant. In dit geval kun je er echter ook goed ziek van worden. Daarnaast kan gewichtsverlies optreden en kun je last krijgen van je gewrichten en spieren.
6. Acne Neonatorum / Baby acne
Acne Neonatorum, in de volksmond ook wel baby acne genoemd, is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het komt voor bij baby’s / pasgeborenen en is terug te zien in het gezicht. De oorzaak is vaak toe te wijzen aan de hormonen. Gelukkig voor deze pasgeborenen is het een zeer milde vorm en verdwijnt het weer vanzelf. Een behandeling is dan doorgaans ook niet nodig.
Later in dit artikel gaan we nog wat uitgebreider in op baby acne.
Ben je al enige tijd op zoek naar een middel om het te verhelpen, maar is het tot op heden nog niet gelukt? Wil je jezelf niet meer hoeven te schamen en ben je de pijn helemaal beu? Ontdek dan of de Nooit Meer Acne methode van Phillip Costa iets voor je is.
Gebruik je liever een supplement om van acne af te komen?
>>> Ontdek dan het Nonacne supplement!
Hormonale acne
De kans is aanwezig dat je in je puberteit te maken hebt gehad met acne, maar dat het op een latere leeftijd terugkeert. Vaak gebeurt dit dan tussen het 20e en 40e levensjaar. Dit wordt dan ook wel hormonale acne genoemd en deze vorm heeft te maken met je sekshormonen. Dit zijn hormonen welke over tijd fluctueren tijdens bepaalde fases in het leven, waaronder de menstruatie, de overgang en een zwangerschap. Hormonale acne wordt vrijwel altijd gekenmerkt door een hormonale disbalans. Bepaalde hormonen veroorzaken tijdens een bepaalde levensfase een toename van talg en olie, wat weer kan leiden tot verstopte poriën. Deze vorm van huidaandoening kan vrij complex zijn. Veranderingen in het testosteron, oestrogeen of progesteron veroorzaken namelijk puistjes, mee-eters en/of pukkeltjes.
De intensiteit van deze vorm verschilt enorm per individu. Wat veel voorkomt, is bijvoorbeeld een puistje of pukkeltje op je kin of gezicht dat regelmatig terugkeert. De regelmatigheid hangt samen met bijvoorbeeld de menstruatiecyclus. Net voor een vrouw ongesteld wordt, keren pukkeltjes bijvoorbeeld steeds terug rond de kin of de kaaklijn. De hoeveelheid talg is hier namelijk hoger dan op andere plekken in het gezicht of in het lichaam. Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- cysten: een cyste is vaak vrij diep en zit vol met pus. Over het algemeen zijn deze vrij pijnlijk en kunnen ze zelfs leiden tot littekens.
- pukkels met een wit kopje: dit type pukkels zit verstopt onder de huidoppervlakte.
- mee-eters: wanneer een verstopte porie open blijft, stijgt de verstopping naar het huidoppervlak.
- pustels: pustels kunnen erg gevoelig zijn en zijn rood aan de onderkant. De bovenkant is wat geler of witter van kleur en zit vol met pus.
- papels: papels zijn erg ontstekingsgevoelig en zijn vaak kleine, vervelende roze bultjes.
- nodules: nodules vormen zich diep onder de huid en zijn relatief groot en kunnen flink pijn doen.
De hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron kunnen leiden tot acnevorming. Vrouwen en mannen mogen slechts een X of Y chromosoom van elkaar verwijderd zijn en ze maken andere hormonen aan in verschillende fases van het leven. De huid reageert dan ook anders hierop. Jongens hebben bijvoorbeeld vanaf de puberteit al te maken met hormonen die zorgt voor een flinke productie van talg. Dit zijn overigens dezelfde hormonen die onder andere zorgen voor de ontwikkeling van de spieren en de groei van een baard en/of snor. Bij vrouwen kan juist een levensgebeurtenis, zoals een zwangerschap, de vorming van acne verergeren.
Een snelle oplossing tegen hormonale acne is er helaas niet zomaar. Sommige vrouwen gebruiken anticonceptie om pukkeltjes te verminderen, maar wanneer je zwanger bent, is dat bijvoorbeeld geen optie. Daarnaast zijn er mensen die langs een gespecialiseerde hormoonarts gaan voor advies op het gebied van voeding, lifestyle en verzorging.
Baby acne
Een vorm van acne waar we graag nog even extra op inzoomen, is baby acne. Vlak na de geboorte zijn baby’s / pasgeborenen namelijk nog niet op hun mooist. Langzamerhand ontstaan er kleine puistjes in het lichaam. Het lijken veel te vroege jeugdpuistjes, maar in werkelijkheid is het dus baby acne. De baby ontvangt namelijk hormonen uit de vrouwelijke bloedbaan via de navelstreng. Deze hormonen blijven enkele weken na de geboorte aanwezig in het lichaam. Doorgaans ontstaat het na ongeveer twee tot vier weken na de geboorte van de baby.
Gelukkig zijn de puistjes bij baby’s normaal gesproken zeer onschuldig. Ook al is het niet zo mooi, maar er is helaas ook heel weinig aan te doen. Gelukkig verdwijnt de acne weer uit zichzelf binnen enkele weken. In die paar weken is het belangrijk om van de pukkeltjes af te blijven en knijp ze dan ook niet uit. Een babyhuid geneest namelijk relatief snel en wanneer je van de puistjes afblijft, verminder je tevens de kans op littekens wat vervelende gevolgen kan hebben in de toekomst.
Acne op het lichaam
Het gezicht is een plek waar acne regelmatig voorkomt. Maar het is zeker niet de enige plek. Deze huidaandoening komt namelijk voor op lichaamsplekken waar relatief veel talgklieren zich bevinden. Denk hierbij naast het gezicht en het voorhoofd en de wangen aan bijvoorbeeld de rug, op de schouders, op de billen, in de nek, maar ook in de hals, op de armen of op de borst. Bij vrouwen beperkt het zich vaak tot het gezicht en de hals, maar bij mannen kan het zich uitbreiden tot de schouders, borst en rug. De overige lichaamsgebieden zijn uitzonderingen en hier komt het echt zelden voor. De meeste mannen vinden met name puisjes en pukkels op de rug erg vervelend, aangezien deze enorm kunnen jeuken. Door de wrijving van kleding kunnen deze gaan bloeden en kan het eventueel littekens veroorzaken.
Littekens
Littekens als gevolg van acne ontstaan wanneer de acne ontstoken is en de huid flink heeft beschadigd. Er zijn diverse factoren die bepalen of je er een langdurig litteken aan overhoudt, namelijk:
- hoe ernstig de ontsteking an sich is.
- Op welke plek van het lichaam de ontsteking zit. Op beweeglijke plekken, zoals op je schouder, kunnen littekens zelfs licht uitrekken en dus extra zichtbaar worden.
- Daarnaast speelt erfelijkheid een rol.
Littekens kun je pas van het lichaam verwijderen wanneer de huid geheel vrij is van acne. Controleer dit altijd even bij de huisarts of bij een dermatoloog. In overleg wordt dan waarschijnlijk een van de volgende behandelingen voorgesteld om littekens te verwijderen:
- massage
- needling
- laserbehandeling
- peeling
- microdermabrasie
Wat te doen tegen acne?
We krijgen regelmatig een bericht van mensen met de vraag: “wat te doen tegen acne?” Op die vraag gaan we zo goed mogelijk antwoord geven. Wat je eraan kunt doen, is namelijk afhankelijk van verschillende aspecten, zoals de totale ernst van de aandoening, of er littekens aanwezig zijn, je leeftijd, het geslacht en of je al eerder behandelingen hebt gehad. Wanneer je langs de huisarts gaat, is de kans groot dat je een combinatiebehandeling wordt voorgeschreven.
1. Behandeling van lichte vormen
Wanneer sprake is van lichte vormen en lichte klachten, dan wordt er meestal een lotion of crème gebruikt welke op de huid aangebracht wordt. Een aantal van deze middelen kun je bij de drogist om de hoek halen of bij de apotheek zonder recept. Daarnaast zijn er ook een aantal middelen waarvoor je écht een recept van de huisarts nodig hebt. Wanneer je dergelijke lotions of crèmes gebruikt, schilfert de huid als het ware af, waardoor het talg eenvoudiger het lichaam kan verlaten.
2. Behandeling van milde vormen
Wanneer lotions en crèmes niet voor het gewenste resultaat zorgen of wanneer de klachten wat ernstiger zijn, dan wordt normaliter een crème ingezet in combinatie met antibiotica. Deze dien je dan een aantal maanden te gebruiken. Bij sommige vrouwen helpt zelfs de anticonceptiepil tegen deze vervelende huidaandoening.
3. Behandeling van ernstige vormen
Bij ernstige tot zeer ernstige vormen van deze huidaandoening, welke vaak leiden tot mentale klachten, is er ook kans op littekenvorming en een uitbreiding hiervan. Een intensieve en zware behandeling komt dan om de hoek kijken waarbij wordt samengewerkt met een dermatoloog.
Ben je al enige tijd op zoek naar een middel om het te verhelpen, maar is het tot op heden nog niet gelukt? Wil je jezelf niet meer hoeven te schamen en ben je de pijn helemaal beu? Ontdek dan of de Nooit Meer Acne methode van Phillip Costa iets voor je is.
Gebruik je liever een supplement om van acne af te komen?
>>> Ontdek dan het Nonacne supplement!
Preventie van acne
Er zijn ook een aantal zaken die je zelf zou kunnen doen wat helpt tegen acne. Deze hebben we hieronder uitgelicht.
1. Laat mee-eters zitten
Zorg dat je mee-eters laat zitten en ga er absoluut niet aan zitten pulken en knijp ze ook niet uit. De kans op ontstekingen wordt in dat alleen maar groter wanneer je er wél aan gaat zitten. Wanneer mee-eters al open zijn, dan kun je wel overwegen deze weg te halen met een special lepeltje wat je bij de drogist kunt halen.
2. Vermijd vette cosmetica
Het beste is om geen make-up te gebruiken, maar dat gaat er bij veel vrouwen niet in denken we zo. Probeer als alternatief eens make-p op waterbasis in plaats van hele vettige producten.
3. Houd de huid schoon met water
Zorg dat je de huid regelmatig reinigt met lauw water en gebruik bij het wassen geen gekleurde of geparfumeerde zeep. Na het wassen kun je de huid rustig droog deppen.
4. Ga op tijd naar de huisarts
Wanneer de middeltjes van de drogist niet tot het gewenste resultaat leiden, schroom dan niet om langs de huisarts te gaan. Een huisarts kan een speciale behandeling voorschrijven en hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist; de dermatoloog.
Veelgestelde vragen
Hieronder kun je een overzicht vinden van de veelgestelde vragen rondom acne. Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen die niet zijn beantwoord in dit artikel? Laat het dan eventjes weten in een reactie op dit artikel of stuur ons even een berichtje via het contactformulier.
Wat je kunt doen tegen acne is afhankelijk van diverse aspecten, zoals de ernst van de acne.
Behandelingen tegen acne worden regelmatig uitgevoerd door een dermatoloog.
De duur van acne kan enorm variëren en verschilt per individu.
De invloed van voeding op acne is doorgaans nihil.
Er zijn vrouwen die anticonceptie gebruiken tegen de vorming van acne.
Eerder in dit artikel hebben we het al even gehad over de Nooit meer acne methode. Op onze website lees je een uitgebreide review over dit digitale product. Doe er vooral je voordeel mee!